Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

61. Which festival is related to the birth of Brahmaputra River?

Answer: Asokastami
A
Sivratri
B
Asokastami
C
Ambubachi
D
Chath Puja
Detailed Explanation
Hide
is traditionally associated with the Brahmaputra and the sacred waters at places such as Hajo

62. For making Joymoti, Jyotiprasad Agarwala established Chitraban Studio at:

Answer: Bholaguri Tea Estate
A
Tamulbari Tea Estate
B
Bholaguri Tea Estate
C
Madhupur Tea Estate
D
Halmari Tea Estate
Detailed Explanation
Hide
Jyotiprasad Agarwala established the Chitraban studio at Bholaguri Tea Estate while making Joymoti

63. What was the real name of Mamoni Raisom Goswami?

Answer: Indira Goswami
A
Rita Goswami
B
Irina Goswami
C
Indira Goswami
D
Ilima Sarma
Detailed Explanation
Hide
Mamoni Raisom Goswami’s real name was Indira Goswami; she was a major Assamese novelist and Jnanpith awardee

64. “Pratima” - a compilation of Assamese poetry by:

Answer: Chandrakumar Agarwala
A
Jatindranath Duwara
B
Debakanta Barua
C
Chandrakumar Agarwala
D
Lakshminath Bezbarua
Detailed Explanation
Hide
Pratima is a poetry collection by Chandrakumar Agarwala, one of the leading figures of the Jonaki era

65. Who is known as the Queen of Elephants?

Answer: Wildlife Activist Parbati Baruah
A
Activist Medha Patekar
B
Sundarlal Bahuguna
C
Wildlife Activist Parbati Baruah
D
Salim Ali
Detailed Explanation
Hide
Parbati Baruah is a noted elephant expert and conservationist from Assam, popularly called the Queen of Elephants

66. Rongker Festival is associated with which community?

Answer: Karbi
A
Bodo
B
Karbi
C
Mising
D
Sonwal Kachari
Detailed Explanation
Hide
Rongker is a major religious festival of the Karbi community of Assam, traditionally performed for peace and community welfare.

67. Who is known as ‘Bidrohi Kobi’ or ‘Revolutionary Poet’ in Assamese language?

Answer: Prasannalal Choudhury
A
Ambikagiri Raichoudhury
B
Kanaklal Barua
C
Kamalakanta Bhattacharya
D
Prasannalal Choudhury
Detailed Explanation
Hide
Prasannalal Choudhury is known as Bidrohi Kobi (Revolutionary Poet) in Assamese literary history.

68. The pond of Kamakhya Temple is known as:

Answer: Saubhagya Kund
A
Shakti Kund
B
Bhakti Kund
C
Kal Kund
D
Saubhagya Kund
Detailed Explanation
Hide
The Saubhagya Kund is the traditional pond associated with the Kamakhya Temple complex on Nilachal Hill.

69. Which of the following was the first Assamese Novel?

Answer: Bhanumati
A
Deu Lung Khui
B
Agori Aatmar Kahini
C
Bhanumati
D
Patal Bhairabi
Detailed Explanation
Hide
Bhanumati was written by Padmanath Gohain Barua in 1890.

70. Which Ahom King gave Royal Patronage to Bihu

Answer: Rudra Singha
A
Siva Singha
B
Rudra Singha
C
Jawadhwaj Singha
D
Udayaditya Singha
Detailed Explanation
Hide
Rudra Singha gave royal patronage to Bihu and promoted several aspects of Assamese cultural life during his reign.

71. When did Assamese language regained its status as the official language of Assam?

Answer: 1873
A
1860
B
1858
C
1873
D
1947
Detailed Explanation
Hide
The Assamese language regained official status in Assam in 1873, ending the period when Bengali had been used as the official language under colonial administration.

72. Brajavali language is a mixture of Assamese language and which of the following language?

Answer: Maithili
A
Maithili
B
Bengali
C
Hindi
D
Oriya
Detailed Explanation
Hide
Brajavali is a literary language used by Assamese Vaishnavite writers and is conventionally described as an Assamese–Maithili mixture.

73. The name of the first Assamese printed novel was:

Answer: Lahori
A
Lahori
B
Surabhi
C
Dharmapustak
D
Miri Jiyori
Detailed Explanation
Hide
Lahori, written by Padmanath Gohain Barua and dated to 1892 in the source, is identified as the first Assamese printed novel.

74. In which of the following year, “Sattriya Nitrya” of Assam was recognized as a classical dance by Sangeet Natak Akademi?

Answer: 2000
A
1947
B
1956
C
2000
D
2014
Detailed Explanation
Hide
Sattriya was recognised as one of India's classical dance traditions in 2000, reflecting its roots in Assam's Vaishnavite monasteries (sattras).

75. Which among the following ethnic community of Assam celebrate the ‘Bushu’ festival?

Answer: Dimasa
A
Deori
B
Dimasa
C
Karbi
D
Hajong
Detailed Explanation
Hide
The Dimasa community of Assam celebrates the Bushu festival, an important traditional festival of the community.

76. Who wrote the book “Shankuntala” the first Assamese translation from Sanskrit language ?

Answer: Lambudar Bora
A
Laxminath Bezbaruah
B
Padmanath Gohain Baruah
C
Lambudar Bora
D
Laxminandan Bora
Detailed Explanation
Hide
Lambudar Bora wrote the Assamese translation of Shakuntala from Sanskrit identified in the source.

77. The author of Asomiya Sahityar Buranji is:

Answer: Debendranath Bezbarua
A
Nathan Brown
B
Jatindranath Duwara
C
Debendranath Bezbarua
D
Gunabhiram Barua
Detailed Explanation
Hide
Debendranath Bezbarua is credited with authoring Asomiya Sahityar Buranji, an important work in Assamese literary history.

78. When did Bengali was made as the official language of Assam?

Answer: 1836
A
1936
B
1836
C
1879
D
1897
Detailed Explanation
Hide
The 37 years long period from 1836 to 1873 is called “Dark Age of Assamese language”. In 1836, British made Bengali the official language of Assam.

79. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution?

Answer: Bodo
A
Rabha
B
Karbi
C
Mising
D
Bodo
Detailed Explanation
Hide
(The 92nd Amendment of the Indian Constitution in 2003, included 4 more languages in the Eight Schedule of the Constitution. They are Bodo, Dongri, Maithili and Santhali. With this according to Article 344 (I) and 351 the total number of constitutionally recognized languages increased to 22. Moreover, English is not a Scheduled language.

80. Which of the following statesments about 'Hemkosh' is/are CORRECT? 1. Hemkosh was compiled by Hemchandra Goswami. 2. Hemkosh was compiled by Hemchandra Barua. 3. Hemkosh is the second dictionary of Assamese language.

Answer: Only 2 & 3
A
Only 1
B
Only 2
C
Only 2 & 3
D
Only 1 & 3
Detailed Explanation
Hide
Hemkosh was compiled by Hemchandra Barua. It is traditionally regarded as the second major Assamese dictionary and was published posthumously in the early 20th century.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Culture ▾