Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

41. Who gave the ‘Kalaguru’ title to Bishnu Rabha?

Answer: Dr. Sarbapalli Radhakrishnan
A
Rajendra Prasad
B
Jyotiprasad Agarwala
C
Jawaharlal Nehru
D
Dr. Sarbapalli Radhakrishnan
Detailed Explanation
Hide
Dr. Sarvepalli Radhakrishnan gave Bishnu Prasad Rabha the title “Kalaguru” after witnessing his dance performance at Banaras Hindu University in 1941.

42. Who is popularly known as ‘Wordsworth of Assam’?

Answer: Raghunath Choudhury
A
Lakshminath Bezbaruah
B
Jyoti Prasad Agarwala
C
Raghunath Choudhury
D
Nalinibala Devi
Detailed Explanation
Hide
Raghunath Choudhury is popularly known as the “Wordsworth of Assam” because of his nature poetry. He was also known as Bihogi Kobi.

43. Which of the following Is believed to be the first literary work of Srimanta Sankardeva?

Answer: Harichandra Upakhyan
A
Patni Prasad
B
Chihna Yatra
C
Harichandra Upakhyan
D
Ram Bijoy
Detailed Explanation
Hide
Harichandra Upakhyan The source identifies Harichandra Upakhyan as the answer and describes it as an early work of Sankardeva.

44. First Assamese novel “Bhanumati” was first published in which magazine?

Answer: Bijuli
A
Bijuli
B
Orunodoi
C
Jonaki
D
Roopkar
Detailed Explanation
Hide
Bijuli Bhanumati is associated with Padmanath Gohain Barua and the development of the Assamese novel.

45. The traditional Tai-Ahom coronation ceremony of kings was known as:

Answer: Singarigharutha
A
Choklong
B
Neusa-Jua
C
Huba-chani
D
Singarigharutha
Detailed Explanation
Hide
Ahom king Sudangphaa initiated the Singarigharutha ceremony The source identifies Singarigharutha as the traditional Tai-Ahom coronation ceremony.

46. Who of the following recited and explained the entire Bhagavata in the presence of Sankardeva which is believed to be an important event in the development of Neo-vaishnavism in Assam?

Answer: Jagadish Mishra
A
Jagadish Mishra
B
Datyaric
C
Sridhara Swami
D
Tulasiram
Detailed Explanation
Hide
[72] The event is associated in Assamese Vaishnavite tradition with the development of Neo-Vaishnavism.

47. The first Assamese movie Joymoti was based on a play written by:

Answer: Lakshminath Bezbarua
A
Jyotiprasad Agarwala
B
Bishnu Rabha
C
Phani Sarma
D
Lakshminath Bezbarua
Detailed Explanation
Hide
Lakshminath Bezbarua The source gives Lakshminath Bezbarua as the answer; Joymoti was made by Jyotiprasad Agarwala in 1935.

48. Name the first Assamese newspaper published by a native?

Answer: Asom Bilasinee
A
Asom Bilasinee
B
Dainik Batori
C
Assam Tribune
D
Niyomiya Barta
Detailed Explanation
Hide
by Duttadev Goswami in 1871 The source identifies Asom Bilasinee and gives 1871 as its publication year.

49. Which was Country's first State owned Film Studio?

Answer: Jyoti Chitraban
A
Ramoji Film City
B
Fox Star Studios
C
Jyoti Chitraban
D
Chitralekha Movietone
Detailed Explanation
Hide
Jyoti Chitraban The source identifies Jyoti Chitraban as the first state-owned film studio.

50. In Assam Panchayat Election, what percent of seats are reserved for women?

Answer: 50 percent
A
60 percent
B
50 percent
C
33 percent
D
20 percent
Detailed Explanation
Hide
Assam provides 50% reservation for women in Panchayati Raj institutions under its state framework

51. Which one of the following was the first Assamese Radio Drama?

Answer: Bin Boiragi
A
Comedy of Errors
B
Bin Boiragi
C
Shankuntala
D
Surabhi
Detailed Explanation
Hide
is recognised in Assamese cultural history as an early Assamese radio drama

52. 'A Cultural History of Assam' has been written by:

Answer: Birinchi Kumar Baruah
A
Lakhsminath Tamuli Phukan
B
Birinchi Kumar Baruah
C
Birendranath Dutta
D
Lila Gogoi
Detailed Explanation
Hide
Birinchi Kumar Barua was a major scholar of Assamese literature and culture

53. In which year O Mor Aponar Desh was officially adopted as the state song of Assam?

Answer: 1927
A
1927
B
1932
C
1937
D
1929
Detailed Explanation
Hide
O Mor Aponar Desh was written by Lakshminath Bezbaroa and was adopted as Assam’s state song in 1927

54. Mahapurush Madhabdeva constructed a kind of stage named 'Rangial Ghar' in which District of Assam?

Answer: Barpeta
A
Nalbari
B
Barpeta
C
Nagaon
D
Majuli
Detailed Explanation
Hide
Rangial Ghar is associated with Mahapurush Madhabdeva and Barpeta’s Vaishnavite cultural tradition

55. One of the Oldest Theatre Hall of Assam “Bann Stage” is located in which place of Assam?

Answer: Tezpur
A
Kaliabar
B
Gohpur
C
Tezpur
D
Narayanpur
Detailed Explanation
Hide
has a long theatrical tradition and Bann Stage is associated with the city’s early theatre history

56. Who gave the Kalagur Title to Bishnu Rabha?

Answer: Dr. S. Radhakrisnan
A
Rajendra Prasad
B
Jyotiprasad Agarwala
C
Jawaharlal Nehru
D
Dr. S. Radhakrisnan
Detailed Explanation
Hide
Dr. S. Radhakrishnan Dr Sarvepalli Radhakrishnan is credited by the source with conferring the title Kalaguru on Bishnu Rabha

57. Who was the first Female President of Asom Sahitya Sabha?

Answer: Nalinibala Devi
A
Nirupama Borgohain.
B
Nalinibala Devi
C
Nirmal Prabha Bordoloi.
D
Chandra Prabha Saikiani
Detailed Explanation
Hide
was the first woman President of Asom Sahitya Sabha

58. The first Assamese short story to win Sahitya Akademi Award was:

Answer: Golam
A
Golam
B
Shrinkhal
C
Prithibir Axukh
D
Madhupur Bahudur
Detailed Explanation
Hide
by Saurabh Kumar Chaliha in 1974. His real name was Surendra Nath Medhi Golam by Saurabh Kumar Chaliha won the Sahitya Akademi Award for Assamese short story in 1974; his real name was Surendra Nath Medhi

59. How many Autonomous Councils are the in Assam under the 6th Schedule of the Constitution?

Answer: Three
A
Five
B
Four
C
Three
D
Six
Detailed Explanation
Hide
In Assam there are 3 Autonomous Councils under Sixth-Schedule of the Indian Constitution. The 3 Autonomous Councils are: Bodoland Territorial Council. Dima Hasao Autonomous District Council The source counts three Sixth Schedule autonomous councils in Assam

60. Who first built the Rang ghar with bamboo and wood?

Answer: Rudra Singha
A
Rudra Singha
B
Pramatta Singha
C
Rajeswar Singha
D
Purandar Singha
Detailed Explanation
Hide
[89] Rudra Singha first built the Rang Ghar in an earlier bamboo-and-wood form; the later permanent structure is associated with Pramatta Singha

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Culture ▾