Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

201. Which one dance was developed by “Narahari Burha Bhakat”?

Answer: Sattriya dance
A
Ojapali
B
Sattriya dance
C
Jhumura dance
D
Bhortal Nritya
Detailed Explanation
Hide
Bhortal Nritya was developed by Narahari Burha Bhakat and is associated with Assamese Vaishnavite cultural traditions.

202. Which one Satra is famous for “Mask Crafting”?

Answer: Dakhinpat satra
A
Kamalabari satra
B
Samaguri satra
C
Auniati satra
D
Dakhinpat satra
Detailed Explanation
Hide
Samaguri Satra at Majuli is especially famous for traditional mask-making, a distinctive Sattriya craft tradition.

203. Who is the writer of famous mathematics book “Kitabat Manjari” and “Lilavati” ?

Answer: Bakul Kayastha
A
Bakul Kayastha
B
Sridhara Kandali
C
Gopala charana Dwija
D
Vishnu Bharati
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Bakul Kayastha as the writer associated with Kitabat Manjari and Lilavati.

204. The second Assamese language film”Indramaloti” was released in the year?

Answer: 1939
A
1935
B
1936
C
1937
D
1939
Detailed Explanation
Hide
Indramalati, directed by Jyotiprasad Agarwala, was released in 1939 and is the second Assamese feature film.

205. Who wrote the first bilingual Assamese Dictionary?

Answer: Jaduram Deka Baruah
A
Anandaram Baruah
B
Hemchandra Baruah
C
Jaduram Deka Baruah
D
Chandradhar Baruah
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Jaduram Deka Baruah as the writer of the first bilingual Assamese dictionary; later major Assamese lexicography includes Hemchandra Barua’s Hemkosh.

206. “Atmanusandhan” is the autobiography of__?

Answer: Homen Borgohain
A
Hiren Gohain
B
Hiren Bhattacharya
C
Homen Borgohain
D
Bhabendra nath saikia
Detailed Explanation
Hide
Homen Borgohain wrote the autobiography Atmanusandhan, a major work of modern Assamese literature.

207. Which one is the only existing “Terracotta” temple in Assam?

Answer: Na-math kamakhya, kamrup
A
Basistha temple, kamrup
B
Siddheswar temple, kamrup
C
Balaji temple, kamrup
D
Na-math kamakhya, kamrup
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Na-Math Kamakhya Temple in Kamrup as Assam’s surviving terracotta temple; terracotta temple architecture uses baked clay panels and ornamentation.

208. Which community women wear “Pathin” a wrap around skirt worn by the women?

Answer: Hajong
A
Karbi
B
Tiwa
C
Hajong
D
Rabha
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Hajong women as wearing Pathin, a traditional wrap-around garment.

209. Which community observed the death ritual named “Chomangkan” for the dead ?

Answer: Karbi
A
Dimasa
B
Lalung
C
Karbi
D
Rabha
Detailed Explanation
Hide
The Karbi community observes Chomangkan, a major funeral/death ritual performed in honour of the departed.

210. The “Dehing Patkai” festival is annually organized at?

Answer: Sadiya
A
Sadiya
B
Tipong
C
Sadiya
D
Lekhapani
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Tipong as the venue of the annual Dehing Patkai Festival.

211. “The Ajan Pir Dargah” is located in which district?

Answer: Darrang
A
Dhubri
B
Dhemaji
C
Sivsagar
D
Darrang
Detailed Explanation
Hide
The Ajan Pir Dargah is located in Sivasagar district and is associated with the Sufi saint Ajan Fakir.

212. “Adha Lekha Dastavej” is the auto-biography of ?

Answer: Mamoni Roisom Goswami
A
Bhabendra nath saikia
B
Homen Borgohain
C
Lakhsminath Bezbaruah
D
Mamoni Roisom Goswami
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Homen Borgohain as the author of Adha Lekha Dastavej, an autobiographical work in Assamese.

213. Which Ahom king built the temple at the island of Umananda for Tantric worship?

Answer: Gadadhar Singha
A
Rudra singha
B
Gadadhar Singha
C
Pratap Singha
D
Siva Singha
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Gadadhar Singha as the Ahom king who built the Umananda temple for Tantric worship; Umananda is situated on an island in the Brahmaputra at Guwahati.

214. Lata Mangeshkar sung her first Assamese song “Jonakore Rati” for the Assamese movie name ?

Answer: Piyoli Phukan
A
Piyoli Phukan
B
Aparopa
C
Agnisnaan
D
Era bator sur
Detailed Explanation
Hide
Jonakore Rati was Lata Mangeshkar’s Assamese song for the film Era Bator Sur.

215. Which Director General of Police for Assam has also won Sahitya Akademi Award ?

Answer: Bhaskar jyoti mahanta
A
Kuladhar saikia
B
Harekrishna deka
C
Bhaskar jyoti mahanta
D
Khagen sarma
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Harekrishna Deka as the Assam Director General of Police who also received the Sahitya Akademi Award.

216. Which Community’s male use ornaments namely “Yaocher” and “Kharik” ?

Answer: Karbi
A
Bodo
B
Rabha
C
Karbi
D
Dimasa
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Dimasa men as using traditional ornaments called Yaocher and Kharik.

217. Which singer is also known as “Nightingale of Assam”?

Answer: Pratima Pandey baruah
A
Dipali Barthakur
B
Pratima Pandey baruah
C
Anima choudhury
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Dipali Barthakur is popularly known as the Nightingale of Assam and was a major Assamese playback and folk singer.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
17 Total

Assam Culture ▾