Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

181. Which “Satradhikar” had written the book “Sattriya Sanskriti Swarnarekha”?

Answer: Narayan Chandra Goswami
A
Pitambar Dev Goswami
B
Narayan Chandra Goswami
C
Janardan Dev Goswami
D
Niranjan Dev Goswami
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Narayan Chandra Goswami as the Satradhikar who wrote Sattriya Sanskriti Swarnarekha, a work related to Sattriya cultural tradition.

182. Who was the first female film director of the Assamese film industry?

Answer: Suprabha Devi
A
Reema Kakoti
B
Rima das
C
Suprabha Devi
D
Jahnabi das
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Suprabha Devi as the first female film director of the Assamese film industry, an important fact in Assam cinema history.

183. Hinduisim was established in “Pragjyotishpura” by the king?

Answer: Narakasur
A
Sri Krishna
B
Banasur
C
Narakasur
D
Bhagadatta
Detailed Explanation
Hide
The source’s traditional account identifies Narakasur with the establishment of Hindu rule at Pragjyotishpura. This belongs to legendary/traditional Assam history, not firmly established chronology.

184. Who wrote “Bengsata”?

Answer: Apruba kumar Saikia
A
Apruba kumar Saikia
B
Laxminath Bezbaruah
C
Lakhidhar bora
D
Banikanta Kakoti
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Apruba Kumar Saikia as the author of Bengsata, an Assamese literary work.

185. Who is the first Assamese to win “Yuva puraskar” by Sahitya Academy?

Answer: Arindam borkotoki
A
Manika devi
B
Arindam borkotoki
C
Bujoy sankar barman
D
Kamal kumar Tanti
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Arindam Borkotoki as the first Assamese recipient of the Sahitya Akademi Yuva Puraskar.

186. Who was known as “Agni” kobi?

Answer: Kamalakanta Bhattacharya
A
Hemchandra goswami
B
Kamalakanta Bhattacharya
C
Chandradhar baruah
D
Banikanta Kakoti
Detailed Explanation
Hide
Kamalakanta Bhattacharya is known as “Agni Kobi” in Assamese literary tradition.

187. Who was the author of the book “Prahlad Charita”?

Answer: Hem Saraswati
A
Harihar baruah
B
Sankardev
C
Hem Saraswati
D
Madhav Kandali
Detailed Explanation
Hide
Hem Saraswati wrote Prahlad Charita, one of the early important literary works in Assamese.

188. “Bohuwa” dance is a traditional dance of?

Answer: Sonowal Kachari
A
Bodo
B
Karbi
C
Khasi
D
Sonowal Kachari
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Sonowal Kachari as the community associated with the Bohuwa dance tradition.

189. “Dehal” festival is celebrated by which tribe?

Answer: Karbi
A
Karbi
B
Mising
C
Rabha
D
Tiwa
Detailed Explanation
Hide
Dehal is identified by the source as a festival of the Karbi community, an important tribal-cultural fact of Assam.

190. Which Assamese writer is also known as “Bakul Bonor Kobi”?

Answer: Ananda Chandra Baruah
A
Bishnuram Medhi
B
Anandaram dhekial phukan
C
Ananda Chandra Baruah
D
Binanda chandra baruah
Detailed Explanation
Hide
Ananda Chandra Baruah is associated with the Assamese literary sobriquet “Bakul Bonor Kobi”.

191. Which of the following Ahom king constructed the “Basistha Temple”?

Answer: Rajeswar Singha
A
Rudra Singha
B
Gadadhar Singha
C
Siva Singha
D
Rajeswar Singha
Detailed Explanation
Hide
Rajeswar Singha is the Ahom ruler identified by the source with the construction of Basistha Temple at present-day Guwahati.

192. Which of the following ethnic community of Assam celebrate the “Hauno Puja”?

Answer: Deori
A
Hajong
B
Dimasa
C
Mising
D
Deori
Detailed Explanation
Hide
Deori is the Assam community identified by the source as celebrating Hauno Puja.

193. Who was the Guru of Sankardeva?

Answer: Mahendra Kandali
A
Mahendra Kandali
B
Madhav kandali
C
Gopal Ata
D
Narnarayana ANSWERS:- SET -17 801) B 811) D 821) A 831) C 841) C 802) A 812) C 822) B 832) B 842) B 803) C 813) D 823) D 833) A 843) C 804) A 814) A 824) C 834) D 844) A 805) D 815) B 825) B 835) B 845) D 806) B 816) B 826) C 836) D 846) C 807) A 817) C 827) D 837) A 847) B 808) D 818) A 828) A 838) B 848) C 809) C 819) D 829) D 839) D 849) D 810) A 820) B 830) B 840) A 850) A
Detailed Explanation
Hide
Mahendra Kandali was Sankardeva’s teacher during his early education; Mahendra Kandali is traditionally credited with teaching him.

194. “Karam Puja” is celebrated by which of the following tribes of Assam?

Answer: Tea tribe
A
Tea tribe
B
Rabha
C
Tiwa
D
Karbis
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Tea tribe. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

195. Who was 2nd person of Assam awarded with “Arjuna Award”?

Answer: Monalisha Baruah
A
Monalisha Baruah
B
Hima Das
C
Siva Thapa
D
Lovlina Borgohain
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Monalisha Baruah. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

196. In which month, Ambubachi Mela is celebrated in Kamakhya Temple?

Answer: Ahaar
A
Bohag
B
Jeth
C
Ahaar
D
Kati
Detailed Explanation
Hide
Ahaar is the month associated with Ambubachi Mela at Kamakhya in the source; the festival occurs during the monsoon season.

197. Which Assamese poet is also known as “Kaviraja”?

Answer: Madhav Kandali
A
Hema Saraswasti
B
Madhav Kandali
C
Madhavdeva
D
Mahim Bora
Detailed Explanation
Hide
Madhav Kandali is the Assamese poet associated with the title “Kaviraja” in the source.

198. Who is the first women from Assam to received the Padma Sri Award?

Answer: Amalprabha Das
A
Nalinibala Devi
B
Amalprabha Das
C
Chandra Prava Saikia
D
Malati Baruah
Detailed Explanation
Hide
Amalprabha Das is identified by the source as the first woman from Assam to receive the Padma Shri.

199. Who had translated the “The Story of my experiments with truth” , the autobiography of Mahatma Gandhi , into Assamese language “Mor Satya Aneswanar Kahini”?

Answer: Omeo Kumar Das
A
Lakhsminath Bezbaruah
B
Omeo Kumar Das
C
Bishnuram Medhi
D
Gopinath Bordoloi
Detailed Explanation
Hide
Omeo Kumar Das translated Gandhi’s autobiography into Assamese as Mor Satya Aneswanar Kahini; Gandhi’s original autobiography was published in parts during 1925–1929.

200. The film “Hastir Kanya” was made one the life and works of?

Answer: Pratima Pandey baruah
A
Pratima Pandey baruah
B
Kanalata Baruah
C
Dipali Barthakur
D
Bhogeswari Phukanani
Detailed Explanation
Hide
Hastir Kanya is associated with the life and work of Pratima Pandey Barua, the celebrated Goalpariya folk singer.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Culture ▾