Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

1. Which place of Assam is known as Panchatirtha?

Answer: Hajo
A
Nagaon
B
Barpeta
C
Majuli
D
Hajo
Detailed Explanation
Hide
Hajo is known as Panchatirtha of Assam and is an important multi-religious pilgrimage centre. It is associated with the Hayagriva Madhava Temple and other Hindu, Buddhist and Muslim sacred sites, including Poa Mecca.

2. Which of the following was considered to be the first literary work of Madhabdeva?

Answer: Janma Rahasya
A
Janma Rahasya
B
Nam Ghosa
C
Bhakti Ratnawali
D
Adikanda
Detailed Explanation
Hide
Janma Rahasya is traditionally regarded as Madhabdeva’s first literary work. It is a devotional-philosophical composition dealing with creation and related theological ideas. His later major works include Naam Ghosa and Bhakti Ratnavali.

3. Name the first complete translation of a foreign poetry:

Answer: Umar Tirtha
A
Umar Tirtha
B
Ram Bijoy
C
Bhramaranga
D
None of the above
Detailed Explanation
Hide
Umar Tirtha by Jatindranath Duwara is cited in Assamese literary GK as the first complete translation of foreign poetry. It was published in 1925 and is an important milestone in modern Assamese literary translation.

4. For which of the following novel, Homen Borgohain was awarded the Sahitya Akademi Award?

Answer: Pita Putra
A
Astorag
B
Pita Putra
C
Matsyagandha
D
Haladhiya Charaye Baodhan Khai
Detailed Explanation
Hide
Homen Borgohain received the Sahitya Akademi Award for the Assamese novel Pita Putra in 1978. The award was in the Assamese language category.

5. Songs sung by Ojapali in Deodhani dance is known as:

Answer: Xukhoni
A
Naam
B
Oinitom
C
Xukhoni
D
Deh Bisaror Geet
Detailed Explanation
Hide
The songs sung by the Ojapali performers in Deodhani tradition are known as Xukhoni.

6. Who was the founder of Mayamora Satra?

Answer: Anirudhadev
A
Damodardev
B
Madhabdev
C
Srimanta Sankardev
D
Anirudhadev
Detailed Explanation
Hide
Aniruddhadeva founded the Mayamora Satra and established the Mayamara branch of the Vaishnavite tradition in Assam. Mayamora Satra became an important centre of the Mayamara sect.

7. Who is also known as the ‘Walter Scott’ of Assamese literature?

Answer: Rajanikanta Bordoloi
A
Nabakanta Barua
B
Lakshminath Bezbaruah
C
Syed Abdul Malik
D
Rajanikanta Bordoloi
Detailed Explanation
Hide
Rajanikanta Bordoloi is popularly known as the ‘Walter Scott of Assamese literature’ because of his historical novels. He is also known as ‘Upanyas Samrat’.

8. The biography of Padmanath Gohain Barua is:

Answer: Mur Suwarani
A
Mur Atmajivani
B
Mur Suwarani
C
Mur Jiban Gatha
D
Muru Eta Hopun Aase
Detailed Explanation
Hide
Mur Suwarani is the autobiographical work associated with Padmanath Gohain Barua. Padmanath Gohain Barua was an important early Assamese writer and public intellectual.

9. “Lo Ho La Hai” and “Lali Hilali Lai” are the two types of traditional songs of:

Answer: Tiwa
A
Sonowal–Kacharis
B
Rabha
C
Karbi
D
Tiwa
Detailed Explanation
Hide
‘Lo Ho La Hai’ and ‘Lali Hilali Lai’ are identified in the source as traditional Tiwa songs.

10. Which of the following Ahom king initiated the Singarigharutha ceremony?

Answer: Sudangphaa
A
Tyao Khamti
B
Sudangphaa
C
Sujangphaa
D
Susenphaa
Detailed Explanation
Hide
Sudangphaa, also known as Bamuni Konwar, is credited with initiating the Singarigharutha ceremony. Sudangphaa came to the Ahom throne in 1397 CE.

11. The first Assamese Children’s Novel ‘Patalpuri’ was written by?

Answer: Haragovinda Sharma
A
Chandra Kumar Agarwala
B
Dr. Banikanta Kakati
C
Bhabendra Nath Saikia
D
Haragovinda Sharma
Detailed Explanation
Hide
Patalpuri is identified as the first Assamese children’s novel and was written by Haragovinda Sharma. It was published in the first half of the 20th century.

12. The theme song of Assam Sahitya Sabha was composed by?

Answer: Mitradev Mahanta
A
Mitradev Mahanta
B
Bishnu Rabha
C
Jyoti Prasad Agarwala
D
Subudh Mahanta
Detailed Explanation
Hide
The theme song of Asam Sahitya Sabha was composed by Mitradev Mahanta.

13. At which place of Assam Mahapurush Madhavdeva was born?

Answer: Narayanpur
A
Bihpuria
B
Dhokuakhana
C
Narayanpur
D
Bordowa
Detailed Explanation
Hide
Madhavdeva was born at Letekupukhuri near Narayanpur in present-day Lakhimpur district. Madhavdeva lived from 1489 to 1596 CE.

14. Who first translated the Ramayana into Assamese?

Answer: Madhav Kandali
A
Ananta Kandali
B
Mahendra Kandali
C
Sankardeva
D
Madhav Kandali
Detailed Explanation
Hide
Madhav Kandali translated Valmiki’s Ramayana into Assamese in the 14th century. It is a landmark of early Assamese literature.

15. Dudhnath Temple, famous for rock-cut images of Shiva and Parvati, is located at:

Answer: Jogighopa
A
Jogighopa
B
Abhayapuri
C
Katigarh
D
Khaspur
Detailed Explanation
Hide
Dudhnath Temple is located at Jogighopa in Assam and is associated with rock-cut images of Shiva and Parvati. It is an archaeological-cultural site of western Assam.

16. The Battle of Hari-Hara took place at:

Answer: Sonitpur
A
Sonitpur
B
Morigaon
C
Kaliabar
D
Laokhowa
Detailed Explanation
Hide
The traditional Battle of Hari-Hara is associated with Sonitpur, identified with ancient Tezpur. It belongs to the Usha–Aniruddha mythological tradition.

17. The first Assamese mini-magazine Bindu was published by:

Answer: Bindu
A
Champa
B
Uruli
C
Bindu
D
Nava Yug
Detailed Explanation
Hide
The source identifies Bindu as the first Assamese mini-magazine, associated with Bhupen Hazarika in 1970.

18. Famous Mahadeusal Mandir is located in which place of Assam?

Answer: Jagiroad
A
Jagiroad
B
Umiam
C
Moirabari
D
Jaluguti
Detailed Explanation
Hide
Mahadeusal Mandir is located at Jagiroad in Morigaon district, Assam. It is a notable religious site of the region.

19. The religion propounded by Sankardeva is known as:

Answer: All of the above
A
Mahapurusiya Dharma
B
Bhagawati Dharma
C
Ek Saran Nam Dharma
D
All of the above
Detailed Explanation
Hide
Sankardeva’s Neo-Vaishnavite tradition is known by names including Eka Sarana Nama Dharma, Mahapurusiya Dharma and Bhagavata-based devotional traditions. It centres on devotion to one supreme God.

20. Which traditional festival is also known as Nara Singha Bihu?

Answer: Porag
A
Ali-Aye-Ligang
B
Porag
C
Bagurumba
D
Baishagu
Detailed Explanation
Hide
Porag is a major festival of the Mising community and is also referred to as Nara Singha Bihu in the source tradition.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Culture ▾