Assam Culture

Assam Culture

Total 217 questions

PDF

21. Which is an important religious festival of the Ahoms?

Answer: Me-Dum-Me-Phi
A
Ali-Aye-Ligang
B
Me-Dum-Me-Phi
C
Mo-Ho-Ho
D
Maharam
Detailed Explanation
Hide
Me-Dam-Me-Phi is a major Ahom ancestor-worship festival observed annually on 31 January. It honours ancestors and reflects Ahom religious heritage.

22. The first Assamese woman to win the Jnanpith Award was:

Answer: Mamoni Raisom Goswami
A
Jayshree Goswami Mahanta
B
Rima Das
C
Mamoni Raisom Goswami
D
Rita Choudhury
Detailed Explanation
Hide
Mamoni Raisom Goswami, also known as Indira Goswami, became the first Assamese woman to receive the Jnanpith Award in 2000.

23. Who was the founder of the South-East Asia Ramayana Research Center?

Answer: Late Dr Mamoni Raisom Goswami
A
Late Dr Bhupen Hazarika
B
Late Dr Mamoni Raisom Goswami
C
Dr Dhrubajyoti Bora
D
Dr Malini
Detailed Explanation
Hide
Mamoni Raisom Goswami founded the South-East Asia Ramayana Research Center. She received the Jnanpith Award in 2000.

24. The headquarters of Assam Sahitya Sabha is situated at:

Answer: Jorhat
A
Jorhat
B
Sivasagar
C
Guwahati
D
Tinsukia
Detailed Explanation
Hide
The headquarters of Assam Sahitya Sabha is at Jorhat. The Sabha was established in 1917.

25. Bare-Borengia Satra was established by:

Answer: Puroshottam Deva
A
Damodardeva
B
Narottam
C
Aniruddha Deva
D
Puroshottam Deva
Detailed Explanation
Hide
The source credits Puroshottam Deva with establishing Bare-Borengia Satra.

26. The ten temples situated on Nilachal Hill are collectively known as:

Answer: Dasa Mahavidya
A
Dasavatara
B
Dasa Mahavidya
C
Dasa Shakti
D
Shakti Peeths
Detailed Explanation
Hide
Dasa Mahavidya denotes the ten Tantric forms of the Divine Mother associated with the Kamakhya temple complex.

27. ‘Ramnavami’, the first modern Assamese play, was written by:

Answer: Gunabhiram Baruah
A
Laxminath Bezbaruah
B
Atul Chandra Hazarika
C
Chandra Kumar Agarwala
D
Gunabhiram Baruah
Detailed Explanation
Hide
Gunabhiram Barua wrote Ramnavami, an important early work of modern Assamese drama.

28. Who was the first Assamese to win the Saraswati Award?

Answer: Laxminandan Bora
A
Laxminath Bezbaruah
B
Lambudor Borah
C
Ramakanta Barkakoti
D
Laxminandan Bora
Detailed Explanation
Hide
Laxminandan Bora received the Saraswati Samman for Kayakalpa in 2008.

29. Who is the author of the drama ‘Kanaiyr Kirtan’?

Answer: Hemchandra Barua
A
Anandaram Dhekial Phukan
B
Gunabhiram Barua
C
Hemchandra Barua
D
Padmanath Gohain Barua
Detailed Explanation
Hide
Hemchandra Barua authored Kanaiyr Kirtan and was a major Assamese lexicographer and social reformer.

30. The pada sila (foot stone) of Srimanta Sankardeva is located at:

Answer: Bordua
A
Bordua
B
Barpeta
C
Majuli
D
Madhupur
Detailed Explanation
Hide
Bordowa (Bordua) in Nagaon district is associated with Sankardeva's birthplace and the preserved pada sila.

31. Badula Atar Than and Basudev Than are located in which district?

Answer: Lakhimpur
A
Lakhimpur
B
Goalpara
C
Nagaon
D
Dibrugarh
Detailed Explanation
Hide
Lakhimpur district contains Badula Atar Than and Basudev Than.

32. Gumraag Dance is associated with which community of Assam?

Answer: Misings
A
Karbis
B
Bodos
C
Misings
D
Sonowal Kacharis
Detailed Explanation
Hide
Gumraag Dance is associated with the Mising community of Assam.

33. Who was the first Indian filmmaker to introduce Dubbing and Re-recording Technology in Talkies?

Answer: Jyotiprasad Agarwala
A
Bhupen Hazarika
B
Bishnu Rabha
C
Phani Sarma
D
Jyotiprasad Agarwala
Detailed Explanation
Hide
Jyotiprasad Agarwala pioneered Assamese cinema; Joymoti was released in 1935.

34. For which metal Sarthebari is famous for?

Answer: Bell metal
A
Brass metal
B
Bell metal
C
Gold
D
Silver
Detailed Explanation
Hide
Sarthebari in Assam is famous for traditional bell-metal craft, producing utensils and ceremonial objects.

35. The music for the movie Joymoti was given by:

Answer: Jyotiprasad Agarwala
A
Bhupen Hazarika
B
Bishnu Rabha
C
Phani Sarma
D
Jyotiprasad Agarwala
Detailed Explanation
Hide
Jyotiprasad Agarwala wrote, directed and produced Joymoti, released in 1935; it is regarded as the first Assamese feature film.

36. Popular book ‘Assemot Jar Heral Sima’ was written by:

Answer: Kanchan Barua
A
Kanchan Barua
B
Kaliran Medhi
C
Kanchan Saikia
D
Kabir Goswami
Detailed Explanation
Hide
Kanchan Barua, also known as Bhubanmohan Barua, wrote Assemot Jar Heral Sima.

37. According to some Buddhist tradition, Buddha attained Nirvana in which of the following temples of Assam?

Answer: Hajo
A
Sri Surya Pahar
B
Nalbari
C
Hajo
D
Bongaigaon
Detailed Explanation
Hide
According to the tradition referred to in the question, Hajo is associated with Buddhist sacred traditions. Hajo is also an important multi-religious pilgrimage centre of Assam.

38. Which of the following scripts is used to write the Bodo Language?

Answer: Devanagari
A
Hindi
B
Eastern Nagari
C
Kamrupi
D
Devanagari
Detailed Explanation
Hide
The Bodo language is officially written in the Devanagari script. Bodo is listed in the Eighth Schedule of the Constitution.

39. “Bukuni-Patani” is a traditional costume of which tribe?

Answer: Koch Rajbongshi
A
Ahom
B
Sonowal–Kachari
C
Koch Rajbongshi
D
Karbi
Detailed Explanation
Hide
Bukuni-Patani is identified in the source as a traditional costume of the Koch Rajbongshi community.

40. Who was the first recipient of Assam Valley Award (Literary)?

Answer: Bhabendra Nath Saikia
A
Chandra Kumar Agarwala
B
Bhupen Hazarika
C
Bhabendra Nath Saikia
D
Atmaram Sarmah
Detailed Explanation
Hide
Bhabendra Nath Saikia was the first recipient of the Assam Valley Literary Award in 1990.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Culture ▾