81. The first Assamese film has been selected as India's official entry to Oscars in the Foreign Language Film category is:
Answer: Village Rockstars
A
Village Rockstars
B
Ronga Police
C
Halodhia Choraye Baodhan Khai
D
Bridge
Detailed Explanation
Hide
National Award-winning filmmaker Rima Das’s Village Rockstars, an Assamese-language feature, was the first film from Assam which was selected as India’s official entry for the best foreign language film category of the 2019 Academy (Oscar) Awards.
Miri Jiyori (1894) was Rajanikanta Bordoloi’s first novel. Bordoloi is popularly known as Upanyas Samrat ('Emperor of the Novel') for his contribution to Assamese fiction.
88. Me-Dam-Me-Phi festival is celebrated annually on:
Answer: 31st January
A
31st January
B
31st July
C
31st August
D
31st December
Detailed Explanation
Hide
Me-Dam-Me-Phi is an important Ahom ancestral-worship festival observed on 31 January. It reflects the traditional religious heritage of the Ahom community.
89. Who built the mosque at Hajo popularly known as Poa-Mecca?
Answer: Sujauddin Muhammad Shah
A
Sujauddin Muhammad Shah
B
Hussain Shah
C
Bakhtiyar Khilji
D
Giyasuddin Aulia
Detailed Explanation
Hide
The Poa-Mecca mosque/dargah at Hajo is traditionally associated with Giyasuddin Aulia; the mosque is attributed in the source to Sujauddin Muhammad Shah. Hajo is a major multi-faith pilgrimage centre.
90. Who became the first Assamese President of the Indian Football Association?
Answer: Nurul Amin
A
Nishanta Bordoloi
B
Nurul Amin
C
Dipankar Bhattacharjee
D
Bhogeswar Baruah
Detailed Explanation
Hide
Nurul Amin was the first Assamese to become president of the Indian Football Association. He was also an important political figure and served as Chief Minister of Assam from 1957–1970.
91. Kopou Phul (Foxtail Orchid) was adopted as the state flower of Assam on:
Answer: 4th April 2003
A
4th April 2003
B
17th August 2007
C
6th April 2001
D
1st January 1999
Detailed Explanation
Hide
Kopou Phul (foxtail orchid, Rhynchostylis retusa) is the state flower of Assam. The source gives its adoption date as 4 April 2003; the flower is strongly associated with Assamese spring and Bihu traditions.
92. The film 'Halodhia Choraye Baodhan Khai' was directed by:
Answer: Jahnu Barua
A
Bhabendra Nath Saikia
B
Jahnu Barua
C
Bhupen Hazarika
D
Manju Borah
Detailed Explanation
Hide
Jahnu Barua directed Halodhia Choraye Baodhan Khai in 1987. The Assamese film won the National Film Award for Best Feature Film and is a landmark of Assamese parallel cinema.
93. Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located on:
Answer: Monikut Hill
A
Nilachal Pahar
B
Chitrasal Hill
C
Monikut Hill
D
Sri Surya Pahar
Detailed Explanation
Hide
The Hayagriva Madhava Temple stands on Monikut Hill at Hajo in Kamrup district. It is associated with Vishnu in the Hayagriva-Madhava form and has a distinctive multi-faith historical setting.
94. Who wrote 'Dadhi Mathan', 'Chordhara', 'Pimpara Guchowa'?
Answer: Madhavdeva
A
Sankardeva
B
Madhavdeva
C
Madhav Kandali
D
Hem Saraswati
Detailed Explanation
Hide
Madhavdeva wrote Dadhi Mathan, Chordhara and Pimpara Guchowa. He was the principal disciple and successor of Srimanta Sankardeva in Assam's Neo-Vaishnavite movement.
95. On the basis of population size, which is the largest tribal group in Assam?
Answer: Bodo
A
Mishing
B
Karbi
C
Garo
D
Bodo
Detailed Explanation
Hide
Bodo is the largest tribal/ethnolinguistic community among the options in Assam. The Bodo people belong to the wider Bodo-Kachari ethnolinguistic family.
96. Yeshe Dorjee Thongchi was awarded Sahitya Akademi for his book:
Answer: Mauna Outh Mukhar Hriday
A
Sa Kota Manuh
B
Moi Akou Janam Lom
C
Bih Kanyar Deshat
D
Mauna Outh Mukhar Hriday
Detailed Explanation
Hide
Yeshe Dorjee Thongchi received the Sahitya Akademi Award in 2005 for Mauna Outh Mukhar Hriday. He is an important writer from Arunachal Pradesh whose work represents North-Eastern literary traditions.
98. Which was INCORRECT about Rajanikanta Bardoloi?
Answer: Only 3 is incorrect
A
Only 2 is incorrect
B
Only 3 is incorrect
C
2 & 3 are incorrect
D
All are correct
Detailed Explanation
Hide
Statement 3 is incorrect because Miri Jiyori was not the first Assamese novel. Bhanumati by Padmanath Gohain Barua is generally regarded as the first Assamese novel, published in 1890.
Dainik Batori is identified in the source as the first Assamese daily newspaper, beginning publication on 12 August 1935. It was published from the Thengal Bhawan area near Jorhat.
100. Who compiled the first Anglo-Assamese Dictionary?
Answer: Dr. Miles Bronson
A
Hemchandra Barua
B
Budhindranath Bhattacharya
C
Dr. Miles Bronson
D
Atulchandra Hazarika
Detailed Explanation
Hide
Dr. Miles Bronson compiled the first major Assamese dictionary, published in 1867 from the American Baptist Mission Press at Sivasagar. It was important in standardizing Assamese vocabulary and orthography.