Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

501. When did Alexander invade India?

Answer: 327 BC
A
298 BC
B
303 BC
C
327 BC
D
303 BC
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 327 BC. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

502. Which of the following countries have dual citizenship- National citizenship and State citizenship?

Answer: Switzerland & USA
A
India & USA
B
Switzerland & USA
C
USA & UK
D
India & Switzerland
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Switzerland & USA. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

503. Who was the “Astrologer” of Lachit Borphukan?

Answer: Achyutananda Doloi
A
Kanika Baruah
B
Suriya kumari
C
Achyutananda Doloi
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Achyutananda Doloi. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

504. The first Railway Line in India was laid under whose rule?

Answer: Lord Dalhousie
A
Lord Canning
B
Lord Curzon
C
Lord william bentick
D
Lord Dalhousie
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Lord Dalhousie. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

505. Which was the earliest settlement of Dutch in India?

Answer: Pulicat
A
Masulipatnam
B
Pulicat
C
Surat
D
Ahmedabad
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Pulicat. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

506. The Theory of Drain was propounded by?

Answer: Dadabhai Narorji
A
A. K Sen
B
M.N Roy
C
Dadabhai Narorji
D
V.K.R.V Rao
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Dadabhai Narorji. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

507. Which is the highest crude oil producing state in India?

Answer: Rajasthan
A
Assam
B
Rajasthan
C
Gujarat
D
Uttar Pradesh ANSWERS:- SET- 23 1101) B 1111) C 1121) B 1131) C 1141) D 1102) D 1112) D 1122) C 1132) B 1142) C 1103) A 1113) B 1123) A 1133) B 1143) B 1104) C 1114) A 1124) D 1134) C 1144) B 1105) B 1115) B 1125) B 1135) B 1145) C 1106) D 1116) C 1126) C 1136) A 1146) D 1107) B 1117) D 1127) C 1137) D 1147) D 1108) C 1118) B 1128) C 1138) D 1148) B 1109) A 1119) C 1129) A 1139) C 1149) C 1110) D 1120) C 1130) D 1140) B 1150) B
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Rajasthan. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

508. The “Blue water policy” was introduced by the portuguese leader ?

Answer: Fransicso-de-Almeida
A
Fransicso-de-Almeida
B
Alfonso de Albuquerque
C
Franscis Caron
D
Franscis Martin
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Fransicso-de-Almeida. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

509. “Yudh Abhyas” military exercise is between which two nations?

Answer: India & US
A
India & US
B
India & Mongolia
C
India & Japan
D
India & China
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is India & US. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

510. The nothernmost point of India is known as?

Answer: Indira col
A
Indira Heights
B
Indira col
C
Indira point
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Indira col. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

511. “The India Tsunami warning centre” is located at which of the following places?

Answer: Hyderabad
A
Chennai
B
Hyderabad
C
Goa
D
Mumbai
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Hyderabad. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

512. In which of the following industries is mica used as a raw material?

Answer: Electrical
A
Iron & Steel
B
Glass & Pottery
C
Toys
D
Electrical
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Electrical. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

513. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is?

Answer: 30 years
A
21 years
B
25 years
C
30 years
D
35 years
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 30 years. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

514. “Derby Trophy” is associated with which sport?

Answer: Horse Racing
A
Horse Racing
B
Snooker
C
Racing
D
Golf
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Horse Racing. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

515. Which of the following viceroys appointed the Hunter Commission in 1882?

Answer: Lord Rippon
A
Lord Lytton
B
Lord Rippon
C
Lord Mayo
D
Lord Minto
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Lord Rippon. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

516. The length of the Brahmaputra national waterway is?

Answer: 891 km
A
352 km
B
650 km
C
891 km
D
1621 km
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 891 km. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

517. To reach from Kanyakumari to Colombo, one has to cross- ?

Answer: Gulf Of Mannar
A
Palk Strait
B
Palk Bay
C
Gulf Of Mannar
D
Cook Strait
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Gulf Of Mannar. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

518. The market regulation system was introduced by?

Answer: Alau-uddin khiliji
A
Muhhammad-Bin Tughlaq
B
Iltutmish
C
Ghiyasuddin
D
Alau-uddin khiliji
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Alau-uddin khiliji. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

519. Which king was also known by the namme “Amitraghata”?

Answer: Bindusara
A
Bimbisara
B
Bindusara
C
Chandragupta Maurya
D
Ashoka
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Bindusara. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

520. Which of the following was not a feature of “Indus Valley Civilization”?

Answer: Use of Iron
A
Town Planning
B
Use of Iron
C
Use of Bronze
D
Drainage system
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Use of Iron. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾