Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

481. The first Health Minister of Independent India was?

Answer: Rakumari Amrit kaur
A
Maulana abul kalam azad
B
Sardar patel
C
Vijayalakhsmi pandit
D
Rakumari Amrit kaur
Detailed Explanation
Hide
Rakumari Amrit kaur was the first Health Minister of independent India and served in the first Union Cabinet.

482. The hanging garden of babylon is associated with which of the following ancient cultures?

Answer: Mesopotamia
A
Egyptian
B
Mesopotamia
C
Chinese
D
Harappan
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Mesopotamia. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

483. “Ukai dam” is known as?

Answer: Vallabh sagar
A
Vallabh sagar
B
Govind sagar
C
Ranjit sagar
D
Rihand sagar
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Vallabh sagar. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

484. Who was the first ICS officer of India?

Answer: Satyendra nath bose
A
Subhas chandra bose
B
Satyendra nath bose
C
C Rajgopalachari
D
Ram prasad Bismil
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Satyendra nath bose. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

485. “Hand in Hand” military exercise is between which two nations?

Answer: India & China
A
India & Japan
B
India & China
C
India & UAE
D
India & Bangladesh
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is India & China. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

486. The only Snake that builds a nest is?

Answer: King cobra
A
Chain viper
B
Anaconda
C
King cobra
D
Black mamba
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is King cobra. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

487. Scientific study of birds is known as?

Answer: Ornithology
A
Limnology
B
Herpetology
C
Malacology
D
Ornithology
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Ornithology. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

488. “Kulu valley” in India is famous for the cultivation of?

Answer: Apples
A
Grapes
B
Potatoes
C
Apples
D
Strawberry
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Apples. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

489. “Watermelon” grows best in which soil?

Answer: Sandy soil
A
Alluvial soil
B
Sandy soil
C
Black soil
D
Laterite soil
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Sandy soil. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

490. “A unity of common subjection gave rise to a unity of common nation”- who said this?

Answer: Jawaharlal Nehru
A
Jawaharlal Nehru
B
Mahamta Gandhi
C
Subhas Chandra Bose
D
Gopalkrishna Gokhale
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Jawaharlal Nehru. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

491. “Omega mission hills world cup” is related to which sport?

Answer: Golf
A
Tennis
B
Polo
C
Hockey
D
Golf
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Golf. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

492. Which of the following is India’s first Submarine Museum?

Answer: INS Kursura
A
INS Vikrant
B
INS Kursura
C
Sagar Kanya
D
INS VIraat
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is INS Kursura. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

493. Who complied the tales of the “Panchatantra”?

Answer: Vishnu sharma
A
Valmiki
B
Vedvyasa
C
Vishnu sharma
D
Tulsi das
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Vishnu sharma. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

494. Cyclones are caused due to?

Answer: Low Atmospheric pressure
A
Low Atmospheric pressure
B
High atmospheric pressure
C
High density
D
Low temperature
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Low Atmospheric pressure. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

495. The “Pacific ring of fire” is associated with?

Answer: Volcanoes and Earthquakes
A
Oil well fires
B
Thermal power station
C
Volcanoes and Earthquakes
D
Forest Fires
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Volcanoes and Earthquakes. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

496. Who among the following “Smritikaras” has allowed widow remarriage?

Answer: Parashara
A
Gautama
B
Narada
C
Parashara
D
Manu
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Parashara. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

497. The Lunar Polar Exploration Mission (LUPEX), a joint mission to the moon, involves which two countries?

Answer: India & Japan
A
India & Israel
B
India & Japan
C
India & US
D
India & Russia
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is India & Japan. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

498. In which Asian Games, Arjun Bhogeswar Baruah won the Gold medal in 800 meters running event?

Answer: 1966
A
1966
B
1970
C
1974
D
1978
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 1966. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

499. The largest producer of Gold in the world is?

Answer: China
A
Australia
B
Canada
C
South Africa
D
China
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is China. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

500. Day & Night are equal at?

Answer: Equator
A
Prime meridian
B
Antarctic
C
Poles
D
Equator
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Equator. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾