Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

441. Which cells in our body are known as “Soldiers of Human Body”?

Answer: WBC
A
RBC
B
WBC
C
Basophills
D
Eosinophills
Detailed Explanation
Hide
WBC are called the “soldiers” of the body because they defend against infections and foreign substances.

442. Which commission was appointed by the Central Government to examine issue related to “Centre-State Relations”?

Answer: Sarkaria Commission
A
Mandal commission
B
Kothari commission
C
Sarkaria Commission
D
Nanavati commission
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Sarkaria Commission. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

443. “Garuda Shakti” military exercise is conduct between which two nations?

Answer: India & Indonesia
A
India & France
B
India & Israel
C
India & Russia
D
India & Indonesia
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is India & Indonesia. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

444. Who among the following is known as “Anand Kesari”?

Answer: T Prakasam
A
T Prakasam
B
Khan Abdul Gaffer Khan
C
Mahatma Gandhi
D
Chittaranjan Das
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is T Prakasam. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

445. Who founded the “Servants of Indian Society” in 1905?

Answer: Gopal krishna Gokhale
A
Annie Besant
B
Raja ram mohan roy
C
Gopal krishna Gokhale
D
Ahmed khan
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Gopal krishna Gokhale. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

446. “Lucifer” is the another name of which of the planet of our Solar system?

Answer: Venus
A
Jupiter
B
Saturn
C
Mars
D
Venus
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Venus. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

447. In which year the “Battle of Goa” was fought?

Answer: 1510 AD
A
1510 AD
B
1498 AD
C
1515 AD
D
1484 AD
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 1510 AD. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

448. Which mineral is also known as “Buried Sunshine”?

Answer: Coal
A
Iron
B
Bauxite
C
Mica
D
Coal
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Coal. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

449. Who among the following was the 1st to translate “Bhagwat Geeta” into English?

Answer: Charles Wilkins
A
Max Muller
B
Charles Wilkins
C
George Yule
D
James Princep
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Charles Wilkins. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

450. What was motto of “Tokyo Olympics 2020”?

Answer: Faster, higher, stronger, together
A
Play & Win
B
United by emotion
C
Faster, higher, stronger, together
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Faster, higher, stronger, together. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

451. “Amar Sonar Bangla” the national anthem of Bangladesh was composed by?

Answer: Rabindranath Tagore
A
Debendranath Tagore
B
Rabindranath Tagore
C
Abindranath Tagore
D
Satyendranath Tagore
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Rabindranath Tagore. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

452. The term “Time trial” is associated with which of the following sports?

Answer: Cycling
A
Football
B
Cricket
C
Tennis
D
Cycling
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Cycling. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

453. What was the capital of “Mataks”?

Answer: Bengmara
A
Moran
B
Jorhat
C
Lakhimpur
D
Bengmara
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Bengmara. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

454. “Sarbananda Singha” is a king of which dynasty?

Answer: Mataks
A
Morans
B
Mataks
C
Ahoms
D
Kacharis
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Mataks. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

455. “Me-dam-mephi” is celebrated on which date?

Answer: 31st january
A
31st january
B
30th january
C
28th januray
D
29th january
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 31st january. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

456. Which of the following fibres is used for making “Parachutes”?

Answer: Nylon
A
Plastic
B
Terelyne
C
Nylon
D
Steel
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Nylon. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

457. “Blue revolution” is related to?

Answer: Fish
A
Milk
B
Fish
C
Oil
D
Cotton
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Fish. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

458. In which state is the “Mundra Power Plant”?

Answer: Gujarat
A
Gujarat
B
Madhya Pradesh
C
Chattisgarh
D
Odisha
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Gujarat. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

459. Who recieved the title “Pratap Ballab”?

Answer: Kalia Bhomora
A
Lachit Barphukan
B
Momai Tamuli borbarua
C
Kalia Bhomora
D
Badan Borphukan
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Kalia Bhomora. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

460. What is the older name of “Shillong”?

Answer: Yeddo
A
Cherrapunji
B
Happy valley
C
Yeddo
D
Mawsynram
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Yeddo. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾