Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

741. The first Railway Line in India was laid under whose rule?

Answer: Lord Dalhousie
A
Lord Canning
B
Lord Curzon
C
Lord william bentick
D
Lord Dalhousie
Detailed Explanation
Hide
Lord Dalhousie —

742. Which was the earliest settlement of Dutch in India?

Answer: Pulicat
A
Masulipatnam
B
Pulicat
C
Surat
D
Ahmedabad
Detailed Explanation
Hide
B — Pulicat —

743. The Theory of Drain was propounded by?

Answer: Dadabhai Narorji
A
A. K Sen
B
M.N Roy
C
Dadabhai Narorji
D
V.K.R.V Rao
Detailed Explanation
Hide
Dadabhai Narorji —

744. Which is the highest crude oil producing state in India?

Answer: Rajasthan
A
Assam
B
Rajasthan
C
Gujarat
D
Uttar Pradesh ANSWERS:- SET- 23 1101) B 1111) C 1121) B 1131) C 1141) D 1102) D 1112) D 1122) C 1132) B 1142) C 1103) A 1113) B 1123) A 1133) B 1143) B 1104) C 1114) A 1124) D 1134) C 1144) B 1105) B 1115) B 1125) B 1135) B 1145) C 1106) D 1116) C 1126) C 1136) A 1146) D 1107) B 1117) D 1127) C 1137) D 1147) D 1108) C 1118) B 1128) C 1138) D 1148) B 1109) A 1119) C 1129) A 1139) C 1149) C 1110) D 1120) C 1130) D 1140) B 1150) B
Detailed Explanation
Hide
B — Rajasthan —

745. The “Blue water policy” was introduced by the portuguese leader ?

Answer: Fransicso-de-Almeida
A
Fransicso-de-Almeida
B
Alfonso de Albuquerque
C
Franscis Caron
D
Franscis Martin
Detailed Explanation
Hide
Francisco de Almeida pursued the Portuguese “Blue Water Policy”, emphasising naval control of the Indian Ocean.

746. “Yudh Abhyas” military exercise is between which two nations?

Answer: India & US
A
India & US
B
India & Mongolia
C
India & Japan
D
India & China
Detailed Explanation
Hide
Yudh Abhyas is the India–United States joint army exercise.

747. The nothernmost point of India is known as?

Answer: Indira col
A
Indira Heights
B
Indira col
C
Indira point
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
B — Indira col —

748. “The India Tsunami warning centre” is located at which of the following places?

Answer: Hyderabad
A
Chennai
B
Hyderabad
C
Goa
D
Mumbai
Detailed Explanation
Hide
The Indian Tsunami Early Warning Centre is operated by INCOIS in Hyderabad.

749. In which of the following industries is mica used as a raw material?

Answer: Electrical
A
Iron & Steel
B
Glass & Pottery
C
Toys
D
Electrical
Detailed Explanation
Hide
Mica is widely used in the electrical and electronics industries because of its excellent insulating properties.

750. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is?

Answer: 30 years
A
21 years
B
25 years
C
30 years
D
35 years
Detailed Explanation
Hide
30 years —

751. “Derby Trophy” is associated with which sport?

Answer: Horse Racing
A
Horse Racing
B
Snooker
C
Racing
D
Golf
Detailed Explanation
Hide
A Derby is a major horse-racing event; the term is used for important flat races in several countries.

752. Which of the following viceroys appointed the Hunter Commission in 1882?

Answer: Lord Rippon
A
Lord Lytton
B
Lord Rippon
C
Lord Mayo
D
Lord Minto
Detailed Explanation
Hide
B — The Hunter Commission on education was appointed in 1882 during Lord Ripon’s tenure.

753. The length of the Brahmaputra national waterway is?

Answer: 891 km
A
352 km
B
650 km
C
891 km
D
1621 km
Detailed Explanation
Hide
National Waterway-2 follows the Brahmaputra from Sadiya to Dhubri; the source gives about 891 km.

754. To reach from Kanyakumari to Colombo, one has to cross- ?

Answer: Gulf Of Mannar
A
Palk Strait
B
Palk Bay
C
Gulf Of Mannar
D
Cook Strait
Detailed Explanation
Hide
Gulf Of Mannar —

755. The market regulation system was introduced by?

Answer: Alau-uddin khiliji
A
Muhhammad-Bin Tughlaq
B
Iltutmish
C
Ghiyasuddin
D
Alau-uddin khiliji
Detailed Explanation
Hide
Alau-uddin khiliji —

756. Which king was also known by the namme “Amitraghata”?

Answer: Bindusara
A
Bimbisara
B
Bindusara
C
Chandragupta Maurya
D
Ashoka
Detailed Explanation
Hide
Bindusara is associated with the epithet Amitraghata/Amitrochates, meaning “slayer of enemies.”

757. Which of the following was not a feature of “Indus Valley Civilization”?

Answer: Use of Iron
A
Town Planning
B
Use of Iron
C
Use of Bronze
D
Drainage system
Detailed Explanation
Hide
B — Use of Iron —

758. Who is known as the Father of Indian Archaeology?

Answer: Sir Alexander Cunningham
A
Sir John Marshall
B
Dayaram Sahani
C
S.R Rao
D
Sir Alexander Cunningham
Detailed Explanation
Hide
Alexander Cunningham is widely regarded as the Father of Indian Archaeology and founded the ASI in 1861.

759. “SamudraGupta’s achievement are mentioned in the?

Answer: Allahabad Prasasti
A
Kalinga Edict
B
Hathigumpha edict
C
Indica
D
Allahabad Prasasti
Detailed Explanation
Hide
Prayaga Prashasti, composed by Harishena, records Samudragupta’s conquests and genealogy.

760. “Mohenjodaro” was excavated in the year?

Answer: 1922
A
1922
B
1923
C
1924
D
1925
Detailed Explanation
Hide
Mohenjo-daro was first excavated/identified as a major Harappan site in 1922, with Rakhal Das Banerji’s work being central to its discovery.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾