Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

721. Who was the first ICS officer of India?

Answer: Satyendra nath bose
A
Subhas chandra bose
B
Satyendra nath bose
C
C Rajgopalachari
D
Ram prasad Bismil
Detailed Explanation
Hide
Open competitive recruitment to the Indian Civil Service began in the mid-19th century; the first open competitive examination was held in 1855.

722. “Hand in Hand” military exercise is between which two nations?

Answer: India & China
A
India & Japan
B
India & China
C
India & UAE
D
India & Bangladesh
Detailed Explanation
Hide
B — India & China —

723. The only Snake that builds a nest is?

Answer: King cobra
A
Chain viper
B
Anaconda
C
King cobra
D
Black mamba
Detailed Explanation
Hide
King cobra —

724. Scientific study of birds is known as?

Answer: Ornithology
A
Limnology
B
Herpetology
C
Malacology
D
Ornithology
Detailed Explanation
Hide
D — Ornithology —

725. “Kulu valley” in India is famous for the cultivation of?

Answer: Apples
A
Grapes
B
Potatoes
C
Apples
D
Strawberry
Detailed Explanation
Hide
Apples —

726. “Watermelon” grows best in which soil?

Answer: Sandy soil
A
Alluvial soil
B
Sandy soil
C
Black soil
D
Laterite soil
Detailed Explanation
Hide
B — Sandy soil —

727. “A unity of common subjection gave rise to a unity of common nation”- who said this?

Answer: Jawaharlal Nehru
A
Jawaharlal Nehru
B
Mahamta Gandhi
C
Subhas Chandra Bose
D
Gopalkrishna Gokhale
Detailed Explanation
Hide
Jawaharlal Nehru —

728. “Omega mission hills world cup” is related to which sport?

Answer: Golf
A
Tennis
B
Polo
C
Hockey
D
Golf
Detailed Explanation
Hide
D — Golf —

729. Which of the following is India’s first Submarine Museum?

Answer: INS Kursura
A
INS Vikrant
B
INS Kursura
C
Sagar Kanya
D
INS VIraat
Detailed Explanation
Hide
B — INS Kursura —

730. Who complied the tales of the “Panchatantra”?

Answer: Vishnu sharma
A
Valmiki
B
Vedvyasa
C
Vishnu sharma
D
Tulsi das
Detailed Explanation
Hide
Vishnu sharma —

731. Cyclones are caused due to?

Answer: Low Atmospheric pressure
A
Low Atmospheric pressure
B
High atmospheric pressure
C
High density
D
Low temperature
Detailed Explanation
Hide
Low Atmospheric pressure —

732. The “Pacific ring of fire” is associated with?

Answer: Volcanoes and Earthquakes
A
Oil well fires
B
Thermal power station
C
Volcanoes and Earthquakes
D
Forest Fires
Detailed Explanation
Hide
Volcanoes and Earthquakes —

733. Who among the following “Smritikaras” has allowed widow remarriage?

Answer: Parashara
A
Gautama
B
Narada
C
Parashara
D
Manu
Detailed Explanation
Hide
Parashara —

734. The Lunar Polar Exploration Mission (LUPEX), a joint mission to the moon, involves which two countries?

Answer: India & Japan
A
India & Israel
B
India & Japan
C
India & US
D
India & Russia
Detailed Explanation
Hide
B — India & Japan —

735. In which Asian Games, Arjun Bhogeswar Baruah won the Gold medal in 800 meters running event?

Answer: 1966
A
1966
B
1970
C
1974
D
1978
Detailed Explanation
Hide
1966 —

736. The largest producer of Gold in the world is?

Answer: China
A
Australia
B
Canada
C
South Africa
D
China
Detailed Explanation
Hide
D — China —

737. Day & Night are equal at?

Answer: Equator
A
Prime meridian
B
Antarctic
C
Poles
D
Equator
Detailed Explanation
Hide
D — Equator —

738. When did Alexander invade India?

Answer: 327 BC
A
298 BC
B
303 BC
C
327 BC
D
303 BC
Detailed Explanation
Hide
327 BC —

739. Which of the following countries have dual citizenship- National citizenship and State citizenship?

Answer: Switzerland & USA
A
India & USA
B
Switzerland & USA
C
USA & UK
D
India & Switzerland
Detailed Explanation
Hide
B — Switzerland & USA —

740. Who was the “Astrologer” of Lachit Borphukan?

Answer: Achyutananda Doloi
A
Kanika Baruah
B
Suriya kumari
C
Achyutananda Doloi
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Achyutananda Doloi —

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾