Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

41. The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by:

Answer: The Regulating Act, 1773
A
The Regulating Act, 1773
B
The Pitt’s India Act, 1784
C
The Charter Act, 1793
D
The Charter Act, 1813
Detailed Explanation
Hide
The Regulating Act of 1773 was the first major intervention by the British Parliament to control the East India Company’s administration. It created the office of Governor-General of Bengal and a Supreme Court at Calcutta.

42. Who deciphered the Brahmi and Kharosthi scripts?

Answer: James Prinsep
A
Piyadassi
B
Colin Mackenzie
C
Alexander Conningham
D
James Prinsep
Detailed Explanation
Hide
James Prinsep deciphered the Brahmi and Kharoshthi scripts. Brahmi Script- It is the oldest writing styles in ancient India

43. The Gupta Emperor who defeated the ‘Hunas’ was:

Answer: Skandagupta
A
Samudragupta
B
Chandragupta-II
C
Skandagupta
D
Ramagupta
Detailed Explanation
Hide
Skandagupta was the first Gupta king to face the Hunas. He gave the Hunas a crushing defeat. His Bhitari pillar inscription suggests that he restored the Gupta power by defeating his enemies, who may have been rebels or foreign invaders

44. Kabuliyat and Patta as instruments of settlement were introduced by:

Answer: Sher Shah
A
Sher Shah
B
Ghiyasuddin Mahmud Shah
C
Bahlul Khan Lodi
D
Humayun
Detailed Explanation
Hide
Sher Shah Suri measured and classified the land in terms of the produce and introduced Kabuliyat and Patta as instruments of settlement. [62]

45. Who among the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association?

Answer: Mahatma Gandhi
A
Mahatma Gandhi
B
JB Kripalani
C
NM Joshi
D
Sardar Vallabhbhai Patel
Detailed Explanation
Hide
In the year 1918, Mahatma Gandhi along with Anasuya Sarabhai and Shankerlal Banker founded the Ahmadabad textile labour association

46. Who among the followng was a prominent leader of the Congress Socialist Party?

Answer: Acharya Narendra Dev
A
MN Roy
B
Ganesh Shankar Vidyarthi
C
Acharya Narendra Dev
D
Pattom Thanu Pillai
Detailed Explanation
Hide
Acharya Narendra Dev was the President of the Congress Socialist Party (CSP), which was the Socialist wing of the Congress

47. The Act that transferred the power from the British East India Company to the British Crown in India was:

Answer: Government of India Act, 1858
A
Government of India Act, 1833
B
Government of India Act, 1947
C
Government of India Act, 1858
D
Government of India Act, 1835
Detailed Explanation
Hide
The British Parliament passed the Government of India Act 1858 and transferred all powers of the Company to the British Crown The Act followed the Revolt of 1857 and came into force in 1858.

48. The rulers of which of the following dynasty have been called as ‘Shriparvatiya’ in Puranas?

Answer: Ikshvakus
A
Vakatakas
B
Ikshvakus
C
Shakas
D
Kharavelas
Detailed Explanation
Hide
The rulers of Ikshvaku dynasty have been called as 'Shriparvatiya' in Puranas The Ikshvaku rulers are associated with the lower Krishna valley and Nagarjunakonda region.

49. Which dynasty ruled over India after Shunga dynasty?

Answer: Kanva
A
Satvahana
B
Kushana
C
Kanva
D
Gupta
Detailed Explanation
Hide
Kanva dynasty, also called Kanvayanas, the successors of the Shungas in the North Indian kingdom of Magadha The Kanva dynasty succeeded the Shungas in Magadha, approximately in the 1st century BCE.

50. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar?

Answer: Jahangir
A
Akbar
B
Jahangir
C
Shah Jahan
D
Aurangzeb
Detailed Explanation
Hide
In the reign of Mughal Emperor Jahangir the treaty of Chittor was signed. This treaty was concluded between Rana Amar Singh and Jahangir by which Rana accepted sovereignty of Mughal Empire over Chittor The settlement with Mewar was concluded in 1615 during Jahangir's reign.

51. Who succeded Aurangzeb after his death in 1707 AD?

Answer: Bahadur Shah I
A
Bahadur Shah I
B
Jahandar Shah
C
Muhammad Shah
D
Akbar-II
Detailed Explanation
Hide
Bahadur Shah I was the seventh Emperor of Mughal in India, ruled from 1707 to 1712 until his death Bahadur Shah I ruled from 1707 to 1712.

52. Who among the following started the newspaper ‘Som Prakash’?

Answer: Ishwar Chandra Vidyasagar
A
Dayananda Saraswati
B
Ishwar Chandra Vidyasagar
C
Raja Ram Mohan Roy
D
Surendranath Banerjee
Detailed Explanation
Hide
[68] Shom Prakash newspaper was started by Ishwar Chandra Vidyasagar in 1859 under the editorship of Dwarakanath Vidyabhushan Som Prakash began publication in 1859.

53. In which of the following movements Vande Mataram was adopted slogan for agitation?

Answer: Partition of Bengal in 1905
A
Revolt of 1857
B
Partition of Bengal in 1905
C
Non-Cooperation Movement in 1920
D
Quit India Movement in 1942
Detailed Explanation
Hide
The slogan 'Bande Mataram' was first adopted during the Swadeshi movement which erupted in protest of the partition of Bengal Vande Mataram became a major slogan during the Swadeshi movement following the 1905 partition of Bengal.

54. Which emperor of Magadha is known as ‘Second Parshuram’?

Answer: Mahapadma Nanda
A
Bindusar
B
Ajatashatru
C
Kalashoka
D
Mahapadma Nanda
Detailed Explanation
Hide
was titled as the "second Parshuram". Mahapadma Nanda was the first Emperor of the Nanda Empire Mahapadma Nanda founded the Nanda imperial tradition in Magadha and is traditionally associated with extensive conquest

55. The doctrine of three jewels; right belief, right conduct and right knowledge, is the crownings glory of:

Answer: Jainism
A
Buddhism
B
Christianity
C
Jainism
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
[73] Jainism calls these three principles Samyak Darshana, Samyak Jnana and Samyak Charitra

56. Muhammad Ghori suffered his first defeat at the hands of which ruler?

Answer: Bhima II
A
Bhima II
B
Prithviraj Chauhan
C
Jaichand
D
Prithviraj II
Detailed Explanation
Hide
Mohammed Ghori was defeated by Raja Bhimdev II in the battle of Kayadara near Mt. Abu The Battle of Kayadara is generally dated to 1178 CE, near Mount Abu in present-day Rajasthan

57. Which Mughal Emperor wrote his own autobiography?

Answer: Babur
A
Babur
B
Akbar
C
Shah Jahan
D
Aurangzeb
Detailed Explanation
Hide
, the founder of the Mughal Empire wrote his autobiography which was titled Tuzuk-i-Babari Babur wrote the Baburnama (Tuzuk-i-Baburi), originally in Chagatai Turkish

58. Who was the then Governor-General of British India, when ‘Sati Pratha’ became illegal and punishable?

Answer: Lord William Bentinck
A
Lord William Bentinck
B
Warren Hastings
C
Lord Wellesley
D
Lord Cornwallis
Detailed Explanation
Hide
The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice in all jurisdictions of British India was passed on December 4, 1829 by the then Governor-General Lord William Bentinck The Bengal Sati Regulation, 1829 made the practice punishable in the territories under the Bengal Presidency

59. The first political organisation established in India in 1838 was known as:

Answer: Zamindari Association
A
British India Society
B
Bengal British India Society
C
Settlers Association
D
Zamindari Association
Detailed Explanation
Hide
, The reckoned to be the first political association of modern India. Formally launched in Calcutta in March 1838, it was renamed the Landholders' Society shortly afterwards The Zamindari Association was founded in 1838 and was later known as the Landholders’ Society

60. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?

Answer: Kharosthi
A
Brahmi
B
Nandnagari
C
Sharada
D
Kharosthi
Detailed Explanation
Hide
Kharoshti is the scripts of ancient India which was written from right to left Kharosthi was used mainly in the north-western Indian subcontinent and was written right-to-left

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾