Indian History

Indian History

Total 784 questions

PDF

281. Who among the following prohibited the use of Tobacco?

Answer: Jahangir
A
Akbar
B
Humayun
C
Jahangir
D
Babar
Detailed Explanation
Hide
Jahangir prohibited tobacco smoking in his empire after succeeding Akbar. Tobacco had entered India during the Mughal period and became widespread before his restriction.

282. In Which year was Myanmar ( Burma) separated from India by the British Government?

Answer: 1937
A
1935
B
1937
C
1941
D
1943
Detailed Explanation
Hide
British India and Burma (Myanmar) were administratively separated on 1 April 1937 under the Government of India Act 1935.

283. Which is the first Muslim Dynasty that ruled India?

Answer: Slave Dynasty
A
Slave Dynasty
B
Tughlaq Dynasty
C
Lodhi Dynasty
D
Khiliji Dynasty
Detailed Explanation
Hide
The Slave (Mamluk) Dynasty was the first dynasty of the Delhi Sultanate, beginning in 1206 under Qutb-ud-din Aibak.

284. Who wrote the song Inqalab jindabad?

Answer: Hasrat Mohani
A
Bhagat Singh
B
Chandra sekhar Azad
C
Ramprasad Bismil
D
Hasrat Mohani
Detailed Explanation
Hide
The slogan “Inquilab Zindabad” was coined by Hasrat Mohani and later popularized widely by revolutionaries including Bhagat Singh. It means “Long Live the Revolution.”

285. Ashoka called the Third Buddhist council at?

Answer: Pataliputra
A
Magadha
B
Pataliputra
C
Sarnath
D
Bodh Gaya
Detailed Explanation
Hide
Ashoka convened the Third Buddhist Council at Pataliputra under the leadership of Moggaliputta Tissa, traditionally dated to around 250 BCE.

286. Who had become the first Governor General of India after Independence?

Answer: Lord Mountbatten
A
Dr Rajendra Prasad
B
Jawaharlal Nehru
C
Lord Mountbatten
D
Lord Pethick Lawrence
Detailed Explanation
Hide
Lord Mountbatten became the first Governor-General of independent India on 15 August 1947. C. Rajagopalachari succeeded him as the first Indian Governor-General in 1948.

287. Dandi march was launched in which year?

Answer: 12 march 1930
A
12 march 1905
B
12 march 1915
C
12 march 1930
D
12 march 1932
Detailed Explanation
Hide
The Dandi March began on 12 March 1930 from Sabarmati Ashram and ended at Dandi on 6 April. It launched Gandhi’s Salt Satyagraha against the colonial salt laws.

288. All India Harijan Samaj was launched by?

Answer: Mahatma Gandhi
A
Mahatma Gandhi
B
Swami Vivekananda
C
BR Ambedkar
D
Chittaranjan Das
Detailed Explanation
Hide
Mahatma Gandhi launched the All India Harijan Sangh in 1932 to work against untouchability and for the social uplift of oppressed communities.

289. Bindusara was the son of?

Answer: Chandragupta Mauyra
A
Ashoka
B
Chandragupta Mauyra
C
Bimbisara
D
Shivaji
Detailed Explanation
Hide
Bindusara was the son and successor of Chandragupta Maurya. He ruled the Mauryan Empire roughly from 297 to 273 BCE.

290. Who was the last ruler of Mughal Dynasty?

Answer: Bahadur shah II jafar
A
Aurangzeb
B
Muhammad shah
C
Akbar II
D
Bahadur shah II jafar
Detailed Explanation
Hide
The last Mughal emperor was Bahadur Shah II (Bahadur Shah Zafar). He was the symbolic leader of the 1857 Revolt and was exiled to Rangoon after its suppression.

291. Who among the following was the first and last Muslim woman ruler of Delhi?

Answer: Razia Sultana
A
Lakhsmibai
B
Razia Sultana
C
M Rahimtulla Sayani
D
None of the above
Detailed Explanation
Hide
Razia Sultana was the first and only woman to rule the Delhi Sultanate in her own right. She reigned from 1236 to 1240.

292. Who founded the “Home rule league” in India?

Answer: Annie Besant
A
Mahamta Gandhi
B
Gopal krishna Gokhale
C
O. Hume
D
Annie Besant
Detailed Explanation
Hide
Annie Besant founded the Home Rule League in Madras in 1916. Bal Gangadhar Tilak established a separate Home Rule League in western India in the same year.

293. Who died in the protest against the Simon Commission?

Answer: Lala Lajpat Rai
A
Lala Lajpat Rai
B
Bal Gangadhar Tilak
C
Bhagat singh
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Lala Lajpat Rai was seriously injured in a police lathi charge during a protest against the Simon Commission in Lahore in 1928 and later died from his injuries.

294. Who gave the slogan “DO or DIE” ?

Answer: Mahatma Gandhi
A
Mahatma Gandhi
B
Subhash Chandra bose
C
Bhagat Singh
D
Bal Gangadhar Tilak
Detailed Explanation
Hide
Mahatma Gandhi gave the call “Do or Die” during the Quit India Movement in 1942. The call was associated with mass resistance to British rule.

295. Who is the author of the novel “Devdas”?

Answer: Sarat Chandra Chattopadhyay
A
Sarat Chandra Chattopadhyay
B
Bankim chadra chatterje
C
Satyajit Ray
D
Ashapurna devi
Detailed Explanation
Hide
The novel Devdas was written by Bengali novelist Sarat Chandra Chattopadhyay. It was first published in the early 20th century and has been adapted into several films.

296. Gandhi had given out the stirring call of “Do or die” during the ________ movement?

Answer: Quit India
A
Non Cooperation
B
Khilafat
C
Civil Disobedience
D
Quit India
Detailed Explanation
Hide
Gandhi gave the “Do or Die” call during the Quit India Movement in 1942, launched by the Congress after the Bombay session of 8 August 1942.

297. Rani Laxmi Bai died fighting against the British in the battle of?

Answer: Gwalior
A
Jhansi
B
Kanpur
C
Gwalior
D
Kalpi
Detailed Explanation
Hide
Rani Lakshmibai died fighting British forces at Gwalior on 18 June 1858 during the Revolt of 1857.

298. Who is known as the “Father of the Indian Unrest”?

Answer: Bal gangadhar tilak
A
Anant singh
B
Bal gangadhar tilak
C
Bhagat singh
D
Dadabhai Narorji
Detailed Explanation
Hide
The expression “Father of the Indian Unrest” was used by British writer Valentine Chirol in reference to Bal Gangadhar Tilak because of his militant nationalist politics.

299. Kallanai dam, the first in India is located in which state?

Answer: Tamil Nadu
A
Kerala
B
Andhra pradesh
C
Karnataka
D
Tamil Nadu
Detailed Explanation
Hide
Kallanai (Grand Anicut) is an ancient dam on the Kaveri River in Tamil Nadu. It was built during the Chola period, traditionally attributed to Karikala Chola.

300. Who discovered the Harappan civilization?

Answer: Dayaram Sahni
A
Dayaram Sahni
B
Rakhaldas banerjee
C
Sir john Marshall
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Dayaram Sahni led the excavation at Harappa in 1921, providing the first major archaeological evidence of the Indus Valley Civilization. Rakhal Das Banerji excavated Mohenjo-daro.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian History ▾