Indian Culture

Indian Culture

Total 234 questions

PDF

81. Who was the first Indian to win Oscar?

Answer: Bhanu Atheiya
A
A R Rahman
B
Bhanu Atheiya
C
Ram Gopal Verma
D
Anil Kapoor
Detailed Explanation
Hide
Bhanu Athaiya became the first Indian to win an Academy Award (Oscar), for Costume Design for Gandhi in 1983.

82. What was the name of Swami Vivekananda’s guru?

Answer: Ramkrishna Paramhansa
A
Ramana Maharishi
B
Paramhansa Yogananda
C
Adi Shankaracharya
D
Ramkrishna Paramhansa
Detailed Explanation
Hide
Swami Vivekananda’s spiritual teacher was Sri Ramakrishna Paramahamsa of Dakshineswar. Vivekananda became his prominent disciple and later founded the Ramakrishna Mission.

83. Who started the Magazine Kesari?

Answer: Bal Gangadhar Tilak
A
Lala Lajpat Rai
B
Bal Gangadhar Tilak
C
Dadabhai Narorji
D
Bipin Chandra pal
Detailed Explanation
Hide
Bal Gangadhar Tilak started the Marathi newspaper Kesari in 1881. He also founded the English newspaper The Mahratta.

84. Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year?

Answer: 1928
A
1930
B
1922
C
1928
D
1921
Detailed Explanation
Hide
The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in 1928 after the reorganization of the Hindustan Republican Association. Bhagat Singh and his associates were prominent members.

85. Who brought the first no confidence motion in the history of Indian parliament?

Answer: JB Kripalani
A
Gulzari lal Nanda
B
JB Kripalani
C
Ramdhari singh Dinkar
D
Atal bihari Bajpei
Detailed Explanation
Hide
The first no-confidence motion in the Indian Parliament was moved in 1963 by J. B. Kripalani. No-confidence motions test whether the Council of Ministers retains Lok Sabha support.

86. Who was the first women to Climb Mount Everest?

Answer: Junko Tabei
A
Bachendri Pal
B
M.S frank
C
Junko Tabei
D
Valentina
Detailed Explanation
Hide
Junko Tabei of Japan became the first woman to summit Mount Everest on 16 May 1975. Bachendri Pal was the first Indian woman to do so, in 1984.

87. Which of the following contains famous Gayatrimantra?

Answer: Rigveda
A
Samaveda
B
Rigveda
C
Yajurveda
D
Kathopanishad
Detailed Explanation
Hide
The Gayatri Mantra occurs in the Rigveda, specifically Mandala 3, Hymn 62, Verse 10. It is addressed to Savitr, the solar deity.

88. “ Burdhwan Trophy” is associated with?

Answer: Weightlifting
A
Wrestling
B
Boxing
C
Badminton
D
Weightlifting
Detailed Explanation
Hide
The Burdwan Trophy is associated with weightlifting. Named sporting trophies are often used in Indian national-level competitions.

89. Who built the jama masjid in Agra?

Answer: Shah jahan
A
Shah jahan
B
Akbar
C
Babar
D
Jahangir
Detailed Explanation
Hide
The Jama Masjid of Agra was commissioned by Shah Jahan in 1648 in honour of his daughter Jahanara Begum.

90. Which of the “Grand slam” tournament is played over grass court?

Answer: Wimbledon
A
French Open
B
Wimbledon
C
Autralian open
D
US open
Detailed Explanation
Hide
Wimbledon is the only Grand Slam played on a grass court. It is held annually in London and is traditionally the oldest of the four Grand Slam tournaments.

91. When was the first Commonwealth games organized?

Answer: 1930
A
1948
B
1935
C
1930
D
1932
Detailed Explanation
Hide
The first Commonwealth Games were held in Hamilton, Canada, in 1930, originally under the name British Empire Games.

92. “Grammy” award is given for notable contribution in which field?

Answer: Music
A
Music
B
Literature
C
Journalism
D
Sports
Detailed Explanation
Hide
The Grammy Awards honour outstanding achievements in the music industry. They are presented by the Recording Academy in the United States.

93. Which city is known as the “Queen of the Adriaric?

Answer: Venice
A
Athens
B
Oslo
C
Venice
D
Barcelona
Detailed Explanation
Hide
Venice is known as the “Queen of the Adriatic” because of its historic maritime power and location on the Adriatic Sea.

94. The term “Chinaman” is related to which sports?

Answer: Cricket
A
Tennis
B
Cricket
C
Badminton
D
Basket ball
Detailed Explanation
Hide
In cricket, a Chinaman is an older term for a left-arm unorthodox wrist spinner, i.e. a left-arm bowler whose wrist spin turns the ball in the opposite direction to conventional left-arm spin.

95. Who is called as the 2nd Ashoka?

Answer: Kanishka
A
Samudra gupta
B
Chandra gupta maurya
C
Kanishka
D
Harshavardhana
Detailed Explanation
Hide
Kanishka is sometimes called the “Second Ashoka” because of his patronage of Buddhism. He was a major Kushan ruler associated with the spread of Mahayana Buddhism.

96. Where did Gautam Buddha died?

Answer: Kushinagar
A
Lumbini
B
Kushinagar
C
Sarnath
D
Shravasti
Detailed Explanation
Hide
Gautama Buddha died at Kushinagar in present-day Uttar Pradesh. His death, traditionally dated to the 5th century BCE, is called Mahaparinirvana.

97. Who was the founder of Satyashodhak samaj?

Answer: Jyotiba phule
A
Jyotiba phule
B
Raja ram mohan ray
C
Lala lajpat ray
D
Mahatma Gandhi
Detailed Explanation
Hide
Jyotiba Phule founded the Satyashodhak Samaj in 1873 in Maharashtra to challenge caste discrimination and promote social equality.

98. Which city is also known as “Silver City”?

Answer: Cuttack
A
Jaipur
B
Cuttack
C
Pune
D
Kannur
Detailed Explanation
Hide
Cuttack in Odisha is known as the “Silver City” because of its famous Tarakasi silver filigree craft.

99. “Peng Karkli” is a traditional festival celebrated by which tribe?

Answer: Rabha
A
Tiwa
B
Rabha
C
Karbi
D
Sonowals
Detailed Explanation
Hide
Peng Karkli is a traditional festival associated with the Karbi community of Assam.

100. Who is the author of the book “ A Brief History Of Time”?

Answer: James watson
A
Stephen Hawking
B
Albert Einstein
C
Richard Feynman
D
James watson
Detailed Explanation
Hide
Stephen Hawking wrote A Brief History of Time, first published in 1988. The book explains cosmology and major ideas about the origin and structure of the universe.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian Culture ▾