Indian Culture

Indian Culture

Total 234 questions

PDF

181. Who attacked the “Somnath Temple” of Gujrat at 1024 AD?

Answer: Mahmud of Ghazni ANSWERS:- SET- 20 951 ) B 961) A 971) B 981) B 991) C 952) A 962) B 972) C 982) A 992) A 953) C 963) D 973) D 983) D 993) B 954) D 964) B 974) C 984) C 994) B 955) C 965) A 975) A 985) B 995) D 956) B 966) B 976) B 986) D 996) C 957) A 967) D 977) D 987) A 997) D 958) D 968 ) C 978) C 988) B 998) B 959) B 969) D 979) B 989) C 999) B 960) C 970) C 980) C 990) B 1000) D
A
Ibrahim Lodi
B
Jalal-ud-din khiliji
C
Ahmad shah Durrani
D
Mahmud of Ghazni ANSWERS:- SET- 20 951 ) B 961) A 971) B 981) B 991) C 952) A 962) B 972) C 982) A 992) A 953) C 963) D 973) D 983) D 993) B 954) D 964) B 974) C 984) C 994) B 955) C 965) A 975) A 985) B 995) D 956) B 966) B 976) B 986) D 996) C 957) A 967) D 977) D 987) A 997) D 958) D 968 ) C 978) C 988) B 998) B 959) B 969) D 979) B 989) C 999) B 960) C 970) C 980) C 990) B 1000) D
Detailed Explanation
Hide
Mahmud of Ghazni ANSWERS:- SET- 20 951 ) B 961) A 971) B 981) B 991) C 952) A 962) B 972) C 982) A 992) A 953) C 963) D 973) D 983) D 993) B 954) D 964) B 974) C 984) C 994) B 955) C 965) A 975) A 985) B 995) D 956) B 966) B 976) B 986) D 996) C 957) A 967) D 977) D 987) A 997) D 958) D 968 ) C 978) C 988) B 998) B 959) B 969) D 979) B 989) C 999) B 960) C 970) C 980) C 990) B 1000) D attacked the Somnath Temple in 1025–1026 during one of his major raids into India.

182. Who is the author of the book “Ain-I-Akbari”?

Answer: Abul fazal
A
Akbar
B
Abul fazal
C
Birbal
D
Bhimsen
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Abul fazal. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

183. Who was the 1st Indian to recieve the “Ramon Magsaysay” award for his/her contribution towards the community leadership?

Answer: Acharya Vinoba Bhave
A
Baba Amte
B
Acharya Vinoba Bhave
C
Verghese Kurien
D
Arvind Kejriwal
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Acharya Vinoba Bhave. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

184. Nalini bala Devi got “Sahitya academy award” for which book?

Answer: Alakananda
A
Parasmoni
B
Antim sur
C
Sandhiyar sur
D
Alakananda
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Alakananda. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

185. The “Sepoy Mutiny” of 1857 started from which place of India?

Answer: Meerut
A
Bareily
B
Jhansi
C
Meerut
D
Rajkot
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Meerut. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

186. After which battle did East Indian company start appointing the residents of Indian States?

Answer: Battle of Buxar
A
Battle of Buxar
B
Battle of Haldighati
C
Battle of Plassey
D
Anglo-Maratha war
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Battle of Buxar. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

187. The headquarter of “Botanical Survey Of India” is situated in?

Answer: Kolkata
A
Assam
B
Kolkata
C
New Delhi
D
Hyderabad
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Kolkata. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

188. “Bayalata” folk dance is performed in which state?

Answer: Karnataka
A
Madhya pradesh
B
Jharkhand
C
Karnataka
D
Haryana
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Karnataka. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

189. Which dynasty had developed the “Gandhara school of Art” in ancient India?

Answer: Kushana dynasty
A
Kushana dynasty
B
Gupta dynasty
C
Mauryan dynasty
D
Chola dynasty
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Kushana dynasty. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

190. The headquarter of “Indian institute of Astrophysics” is located in?

Answer: Banglore
A
Hyderabad
B
Bhubaneswar
C
Mumbai
D
Banglore
Detailed Explanation
Hide
Banglore is the headquarters of the Indian Institute of Astrophysics.

191. Which festival is also known as “Mahakumbh of the East”?

Answer: Ambubachi mela
A
Hornbill festival
B
Junbeel mela
C
Moatsu mong
D
Ambubachi mela
Detailed Explanation
Hide
Ambubachi mela is the festival popularly described in the source as the “Mahakumbh of the East”.

192. When Bhupen Hazarika has been awarded with “Dadasaheb Phalke award”?

Answer: 1992
A
1990
B
1992
C
1993
D
1997
Detailed Explanation
Hide
1992 is the year identified by the source for Bhupen Hazarika receiving the Dadasaheb Phalke Award.

193. Who among the following initiated the religion “Din-I- Ilahi”?

Answer: Akbar
A
Jahangir
B
Akbar
C
Shah jahan
D
Babar
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Akbar. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

194. “Panthi” dance form belonged to which of the following states?

Answer: Chattishgarh
A
Odisha
B
Chattishgarh
C
Rajasthan
D
Bihar
Detailed Explanation
Hide
Chattishgarh is the state associated with Panthi folk dance, a traditional dance of Chhattisgarh.

195. “popir” is folk dance of which of the following states?

Answer: Arunachal Pradesh
A
Arunachal Pradesh
B
Mizoram
C
Manipur
D
Nagaland
Detailed Explanation
Hide
Arunachal Pradesh is the state associated with the Popir dance tradition of the Adi people.

196. The “Rig Veda” is divided into ____ books or mandalas?

Answer: 10
A
24
B
10
C
33
D
29 ANSWERS- SET 22 1051) D 1061) A 1071) A 1081) C 1091) A 1052) C 1062) D 1072) C 1082) D 1092) B 1053) D 1063) C 1073) D 1083) C 1093) C 1054) D 1064) B 1074) B 1084) A 1094) D 1055) A 1065) D 1075) D 1085) D 1095) B 1056) C 1066) A 1076) C 1086) B 1096) A 1057) B 1067) B 1077) A 1087) C 1097) C 1058) C 1068) C 1078) A 1088) B 1098) D 1059) D 1069) A 1079) D 1089) A 1099) D 1060) D 1070) D 1080) D 1090) C 1100) B
Detailed Explanation
Hide
10 is the number of Mandalas in the Rigveda. The Rigveda is arranged into 10 Mandalas.

197. Which dynasty built the “Ellora temple”?

Answer: Rashtrakuta
A
Chalukya
B
Sunga
C
Rashtrakuta
D
Pallava
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Rashtrakuta. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

198. Both Buddhisim and Jainsim has no faith in?

Answer: Caste system
A
Yajanas
B
Salvation
C
Caste system
D
Rituals
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Caste system. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

199. Who translated “Arthashastra” into English?

Answer: Shamasastry
A
Manu
B
Shamasastry
C
Max Muller
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Shamasastry. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

200. “Shore” temple is located at?

Answer: Mahabalipuram
A
Patna
B
Pune
C
Mahabalipuram
D
Thane
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Mahabalipuram. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian Culture ▾