Assam Polity

Assam Polity

Total 134 questions

PDF

121. Which Schedule of the Indian Constitution deals with administrative provisions of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?

Answer: Sixth
A
First
B
Sixth
C
Second
D
Twelfth
Detailed Explanation
Hide
The Zilla Parishad is responsible for preparing the integrated district plan covering urban and rural areas.

122. Which article of the Constitution of Indian has special provision with respect to the State of Assam?

Answer: Article 371B
A
Article 371
B
Article 371B
C
Article 273
D
Article 300
Detailed Explanation
Hide
The source states that Assam has 21 Zilla Parishads.

123. Which tier of the Panchayati Raj system in Assam is responsible for preparing an integrated plan for the district as well as urban and rural areas?

Answer: Zilla Parishad
A
Gaon Panchayat
B
Anchalik Panchayat
C
Zilla Parishad
D
All of these
Detailed Explanation
Hide
The source states that Assam has 2,201 Gaon Panchayats.

124. How many Zilla Parishad does Assam have presently?

Answer: 21
A
20
B
21
C
36
D
54
Detailed Explanation
Hide
The source states that Assam has 185 Anchalik Panchayats.

125. How many Gaon Panchayats are there in Assam?

Answer: 2201
A
1500
B
1681
C
1876
D
2201
Detailed Explanation
Hide
Special representation in Panchayati Raj Institutions is provided to women, co-operative societies and backward classes.

126. How many Anchalik Panchayats are there in Assam?

Answer: 185
A
150
B
158
C
185
D
220
Detailed Explanation
Hide
A candidate for a Panchayat election must be at least 21 years old.

127. Special representation in Panchayati Raj Institutions is given to

Answer: All of the above
A
Women
B
Co-operative societies
C
Backward classes
D
All of the above
Detailed Explanation
Hide
The source indicates that Panchayat elections are held at the interval prescribed by law for the elected Panchayati Raj bodies.

128. A person to be qualified for standing in a panchayat election must have attained the age of

Answer: 21 years
A
21 years
B
18 years
C
25 years
D
30 years
Detailed Explanation
Hide
The Governor is an integral part of the State Legislature.

129. The elections to Panchayats are to be held:

Answer: Every five years
A
Every four years
B
Every five years
C
When the State Government decides to do so
D
At the Centers directive
Detailed Explanation
Hide
The Governor's oath is administered by the Chief Justice of the concerned High Court, or the senior-most available judge.

130. The Governor of a State is an integral part of the (APSC Prelims 2014)

Answer: State legislature
A
State Cabinet
B
Parliament
C
State legislature
D
State public service commission
Detailed Explanation
Hide
A State Legislative Assembly must be summoned so that no more than six months elapse between two sessions.

131. Who administers The oath of office for the President of India and the governor of a state respectively (APSC Prelims 2014)

Answer: The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the State
A
The Speaker of the Lok Sabha and the Speaker of the State Legislative Assembly
B
The Solicitor General of India and the Advocate General of the State
C
The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the State
D
None of them
Detailed Explanation
Hide
Article 224 provides for additional and acting judges of High Courts.

132. The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is (APSC Prelims 2014)

Answer: 6 months
A
1 year
B
6 months
C
3 months
D
Indefinite
Detailed Explanation
Hide
A High Court judge resigns by addressing the resignation to the President of India.

133. Under which of the following articles additional and acting Judges can be appointed in the High Court's (APSC Prelims 2017)

Answer: Article 224
A
Article 220
B
Article 229
C
Article 224
D
Article 231
Detailed Explanation
Hide
No more than six months may elapse between two sessions of a State Legislative Assembly.

134. In India who appoints the District Judges? (APSC Prelims 2018)

Answer: The Governor
A
The Governor
B
The Judges of the High Court
C
The Chief Minister
D
The President
Detailed Explanation
Hide
District Judges are appointed by the Governor in consultation with the High Court.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
14 Total

Assam Polity ▾