Assam Polity

Assam Polity

Total 134 questions

PDF

101. How many tiers are in the Panchayati Raj system of India?

Answer: Three-tier
A
One-tier
B
Two-tier
C
Three-tier
D
Four-tier
Detailed Explanation
Hide
The Zila Parishad is the district-level, third tier of the Panchayati Raj system.

102. A three-tier Panchayat is envisaged for states having population above__________?

Answer: 20 lakhs
A
10 lakhs
B
15 lakhs
C
20 lakhs
D
25 lakhs
Detailed Explanation
Hide
The Zila Parishad prepares development plans at the district level and coordinates distribution of funds among Gram Panchayats.

103. What is Zila Parishad?

Answer: District Panchayat
A
District Panchayat
B
Block Panchayat
C
Gram Sabha
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
The Gram Panchayat is constituted through direct election.

104. At which level does Zila Parishad actually make development plans?

Answer: District level
A
District level
B
Panchayat Samiti
C
Block-level
D
Government level
Detailed Explanation
Hide
The Asom Gana Parishad (AGP) was formally launched at the Golaghat Convention on 13–14 October 1985.

105. Which of the following systems is established on the basis of the direct election?

Answer: Gram Panchayat
A
Gram Panchayat
B
Block Committee
C
Zila Parishad
D
Both B and C
Detailed Explanation
Hide
One-third of Panchayati Raj posts were reserved for women under the source provision.

106. When Assam Gana Parishad formed

Answer: 14 October 1985
A
14 October 1985
B
15 August 1985
C
16 December 1985
D
18 August 1985
Detailed Explanation
Hide
The quorum of a Gaon Sabha meeting is one-tenth of the total members or 100 voters, whichever is less.

107. How many posts are reserved for women at all levels in the Panchayati raj system?

Answer: 1/3
A
1/3
B
1/2
C
2/3
D
1/4
Detailed Explanation
Hide
The President of a Gaon Panchayat is not a member of the Zilla Parishad.

108. The Quorum for a meeting of the Gaon Panchayat is

Answer: 1/10 of the total members
A
1/10 of the total members
B
1/5 of the total members
C
1/4 of the total members
D
1/3 of the total members
Detailed Explanation
Hide
Panchayats may be assigned functions relating to 29 subjects in the Eleventh Schedule.

109. Which of the following is NOT a member of Zilla Parishad?

Answer: President of Gaon Panchayat
A
President of Gaon Panchayat
B
Presidents of the Anchalik Panchayats
C
Members of Lok Sabha
D
Member of Legislative Assembly
Detailed Explanation
Hide
The State Finance Commission provisions for Panchayats and Municipalities are linked to Articles 243-I and 243-Y.

110. In Assam, how many subjects are assigned to Panchayat?

Answer: 29 subjects
A
21 subjects
B
29 subjects
C
39 subjects
D
27 subjects
Detailed Explanation
Hide
Government grants are the major source of income for Panchayati Raj institutions.

111. Under which article of the Indian Constitution, the Assam State Finance Commission was set up to review the financial position of the Panchayats and to make recommendations in this regard?

Answer: Article 243-1
A
Article371-B
B
Article 356
C
Article 359
D
Article 243-1
Detailed Explanation
Hide
Bank loans are not listed as a source of funds for a Gaon Panchayat in the source material.

112. The source of maximum income to Panchayati Raj institution is:

Answer: Government grants
A
Local taxes
B
Regional funds
C
Government grants
D
Share in Union Govt. Revenue
Detailed Explanation
Hide
Zilla Parishad is the apex tier of Assam's three-tier Panchayati Raj system.

113. Which of the following is NOT a source of funds for Gaon Panchayat?

Answer: Loan from Banks
A
Transfer by State Finance Commission for development purpose
B
Loan from Banks
C
Own Sources of Revenue (Tax and Non-Taxes)
D
Contribution by the communities themselves
Detailed Explanation
Hide
The State Election Commission conducts elections to Panchayats and Municipalities.

114. Which is the apex level under the three-tier Panchayati Raj system in Assam?

Answer: Zilla Parishad
A
Gaon Panchayat
B
Anchalik Panchayat
C
Zilla Parishad
D
Nagar panchayats
Detailed Explanation
Hide
The source uses 10 lakh population as the threshold for setting up a Municipal Corporation.

115. Who is to conduct the elections to the Panchayats and Municipalities?

Answer: State Election Commission
A
State Government
B
Central Government
C
State Election Commission
D
Central Election Commission
Detailed Explanation
Hide
The source states that 50% of Panchayat seats in Assam are reserved for women.

116. A Municipal Corporation is set up in a city with a population of not less than:

Answer: 10 lakh
A
1 lakh
B
12 lakh
C
10 lakh
D
5 lakh
Detailed Explanation
Hide
Assam's Panchayati Raj structure has Gaon Panchayat at village level, Anchalik Panchayat at block level and Zilla Parishad at the apex.

117. In the Assam Panchayat election, what percent of seats are reserved for women?

Answer: 50 percent
A
67 percent
B
50 percent
C
33 percent
D
25 percent
Detailed Explanation
Hide
The source's India-wide figures as of January 2019 were 630 Zilla Panchayats, 6,614 Block Panchayats and 2,53,163 Gram Panchayats.

118. Which is the apex level under the three-tier Panchayati Raj system in Assam?

Answer: Zilla Parishad
A
Gaon Panchayat
B
Anchalik Panchayat
C
Zilla Parishad
D
Nagar panchayats
Detailed Explanation
Hide
Assam became the first State to ratify the GST Constitution Amendment Bill on 12 August 2016.

119. Which of the following is not a member of Zilla Parishad?

Answer: President of Gaon Panchayat
A
President of Gaon Panchayat
B
Presidents of the Anchalik Panchayats
C
Members of Lok Sabha
D
Member of Legislative Assembly
Detailed Explanation
Hide
The Sixth Schedule deals with administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram; Article 244 is relevant.

120. The first state to ratify Central Govt's GST Bill

Answer: Assam
A
Rajasthan
B
Madhya Pradesh
C
Assam
D
Chhattisgarh
Detailed Explanation
Hide
Article 371B provides special provisions with respect to Assam.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Polity ▾