Assam Polity

Assam Polity

Total 134 questions

PDF

21. Who presented the Assam Official Language Bill to make Assamese as the sole official language of Assam?

Answer: Bimala Prasad Chaliha
A
Gopinath Bordoloi
B
Bishnu Ram Medhi
C
Sarat Chandra Singha
D
Bimala Prasad Chaliha
Detailed Explanation
Hide
Chief Minister Bimala Prasad Chaliha introduced the Assam Official Language Bill in the Assembly on 10 October 1960.

22. Which state was separated from Assam in 1963?

Answer: Nagaland
A
Nagaland
B
Meghalaya
C
Tripura
D
Manipur
Detailed Explanation
Hide
Nagaland was carved out of Assam and became a state in 1963.

23. In which year the All Assam Students Union (AASU) established as a formal organisation and adopted its Constitution?

Answer: 1967
A
1962
B
1967
C
1987
D
1979
Detailed Explanation
Hide
The All Assam Students' Union (AASU) formally established itself and adopted its Constitution in August 1967.

24. Which of the following years the All Bodo Students Union (ABSU) was formed?

Answer: 1967
A
1962
B
1967
C
1987
D
1979
Detailed Explanation
Hide
The All Bodo Students' Union (ABSU) was established in 1967.

25. When was the Northeastern (Reorganisation Areas) Act passed?

Answer: 1971
A
1963
B
1971
C
1974
D
1985
Detailed Explanation
Hide
The North-Eastern Areas (Reorganisation) Act was passed on 30 December 1971.

26. What is the date for expelling illegal migrants under clause 5.8 of the Assam Accord?

Answer: March 24, 1971
A
March 15, 1951
B
March 24, 1951
C
March 24, 1971
D
March 31, 1971
Detailed Explanation
Hide
Under Clause 5.8 of the Assam Accord, persons who entered Assam on or after 25 March 1971 are to be detected, deleted and expelled according to law.

27. When was Mizoram separated from Assam?

Answer: 1972
A
1954
B
1972
C
1948
D
1964
Detailed Explanation
Hide
Mizoram became a Union Territory in 1972 and a full state on 20 February 1987.

28. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?

Answer: 1973
A
1950
B
1955
C
1971
D
1973
Detailed Explanation
Hide
Assam's capital shifted from Shillong to Dispur; the first Assembly Budget Session at Dispur was held on 16 March 1973.

29. In the 1978 election, Golap Borborah was the first non-congress CM of Assam; he is the CM of which political Party?

Answer: Janata Party
A
Janata Party
B
Ganashakti
C
Assam Gana Parishad
D
AJP
Detailed Explanation
Hide
Golap Borbora of the Janata Party became Assam's first non-Congress Chief Minister after the 1978 Assembly election.

30. Census work in Assam was not conducted in

Answer: 1981
A
1971
B
1981
C
1991
D
1961
Detailed Explanation
Hide
The 1981 Census could not be conducted in Assam because of disturbed conditions.

31. Which of the following is INCORRECT about the first president's rule in Assam?

Answer: Hiteswar Saikia was the CM when the first president's rule was declared.
A
On 12 December 1979 for the first time, Assam was under the president's rule.
B
Jogen Hazarika was the CM when the first president's rule was declared.
C
On 6 December 1980, the president‟s rule was cancelled.
D
Hiteswar Saikia was the CM when the first president's rule was declared.
Detailed Explanation
Hide
The first President's Rule in Assam was imposed during the Assam Agitation amid serious law-and-order problems.

32. The historic Assam Accord was signed on

Answer: 15th August 1985
A
15th August 1985
B
26th January 1986
C
15th August 1986
D
15th August 1990
Detailed Explanation
Hide
The Assam Accord was signed on 15 August 1985 between the Government of India, Government of Assam and leaders of the Assam Movement.

33. Which clause of the Assam Accord deals with constitutional protections to the people of Assam?

Answer: Clause 6
A
Clause 4
B
Clause 5
C
Clause 6
D
Clause 7
Detailed Explanation
Hide
Clause 6 of the Assam Accord provides constitutional, legislative and administrative safeguards for the cultural, social and linguistic identity of the Assamese people.

34. A committee to implement clause 6 of the Assam Accord is being led by

Answer: Justice BK Sarma
A
Justice BK Sarma
B
Justice Ranjan Gogoi
C
Justice PK Goswami
D
Justice Madan B Lokur
Detailed Explanation
Hide
The Clause 6 committee was headed by retired High Court judge Biplab Kumar Sarma.

35. Which party came to power in Assam in 1985?

Answer: Asom Gana Parishad
A
Janata
B
Asom Gana Parishad
C
Dravida Munnetra Kazhagam
D
Congress
Detailed Explanation
Hide
Asom Gana Parishad (AGP) was launched at Golaghat on 14 October 1985.

36. Which of the following cultural institutions was born out of the Assam Accord?

Answer: Srimanta Sankardev Kalakshetra
A
Rock Garden
B
Assam state museum
C
Rabindra Bhawan
D
Srimanta Sankardev Kalakshetra
Detailed Explanation
Hide
The project for Srimanta Sankardeva Kalakshetra was linked with Clause 6 of the Assam Accord.

37. Who was the prime minister of India during the signing of the Assam Accord?

Answer: Rajiv Gandhi
A
Indira Gandhi
B
Deve Gowda
C
AB Vajpayee
D
Rajiv Gandhi
Detailed Explanation
Hide
The Assam Accord was signed in the presence of Prime Minister Rajiv Gandhi on 15 August 1985.

38. Which refinery was established due to the "Assam Accord"?

Answer: Numaligarh
A
Guwahati
B
Bongaigaon
C
Numaligarh
D
Digboi
Detailed Explanation
Hide
Numaligarh Refinery Limited (NRL) is known as the Assam Accord Refinery.

39. Which one is INCORRECT about Syeda Anwara Taimur?

Answer: She was Finance Minister of Assam from 1983 to 1985
A
She is the only female Chief Minister of Assam
B
She is the first Muslim Chief Minister of any Indian state
C
She is the only Muslim Chief Minister of Assam
D
She was Finance Minister of Assam from 1983 to 1985
Detailed Explanation
Hide
Syeda Anwara Taimur served as Assam's PWD Minister from 1983–1985.

40. The capacity of the Assam Assembly is

Answer: 126
A
125
B
126
C
127
D
129
Detailed Explanation
Hide
The Assam Legislative Assembly has 126 elected members, representing single-member constituencies.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam Polity ▾