Assam History

Assam History

Total 1156 questions

PDF

241. How many Police ranges are there in Assam?

Answer: 6 ranges
A
6 ranges
B
7 ranges
C
8 ranges
D
9 ranges
Detailed Explanation
Hide
6 ranges is the number of police ranges given by the source for Assam

242. Who is known as “Saraswasti of Assam”?

Answer: Nirmal Prabha Bordoloi
A
Nalili bala devi
B
Kanaklata baruah
C
Nirmal Prabha Bordoloi
D
Rita Choudhury
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Nirmal Prabha Bordoloi. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

243. Which was the 2nd capital of “Ahom Kingdom”?

Answer: Gargao
A
Charaideo
B
Gargao
C
Jorhat
D
Rangpur
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Gargao. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

244. Which Ahom king is known as “Prince of Builders”?

Answer: Shah jahan
A
Aurangzeb
B
Babar
C
Akbar
D
Shah jahan
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Shah jahan. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

245. Which uprising was called as “Chekani Kubua Ron” in the history of Assam?

Answer: Moamoria rebellion
A
Latakana Ron
B
Moamoria rebellion
C
Battle of itakhuli
D
Battle of saraighat
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Moamoria rebellion. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

246. In which year was the “Bodo Sahitya Sabha” founded?

Answer: 1952
A
1952
B
1955
C
1960
D
1964
Detailed Explanation
Hide
The Bodo Sahitya Sabha was founded in 1952 to promote Bodo language and literature.

247. Who directed the Assamese film “Shakuntala”?

Answer: Dr Bhupen Hazarika
A
Bhabendra Nath Saikia
B
Jyoti prasad Agarwala
C
Lakhshminath Bezbaruah
D
Dr Bhupen Hazarika
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Dr Bhupen Hazarika. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

248. The headquarters of Assam Police is situated at which place of Guwahati?

Answer: Ulubari
A
Ulubari
B
Ganeshguri
C
Dispur
D
Paltan bazar
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Ulubari. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

249. Which national park of Assam is known as “Mini Kazironga”?

Answer: Orang national park
A
Manas national park
B
Raimona national park
C
Orang national park
D
Nameri national park
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Orang national park. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

250. “Burzahom, the archaelogical site is located in__?

Answer: Jammu & Kashmir
A
Karnataka
B
Goa
C
Mizoram
D
Jammu & Kashmir
Detailed Explanation
Hide
Jammu & Kashmir is the Union Territory containing Burzahom, a Neolithic archaeological site near Srinagar.

251. In which year, Doordarshan kendra was established in Assam to telecast programmes in Assamese language?

Answer: 1991
A
1990
B
1991
C
1993
D
1995
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 1991. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

252. Which one Lok Sabha constituency in Assam is reserve for Schedule Caste?

Answer: Karimganj
A
Karimganj
B
Dhubri
C
Lakhimpur
D
Silchar
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Karimganj. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

253. How many Lok sabha constituencies in Assam are reserve for schedule tribes?

Answer: 2
A
1
B
2
C
3
D
4
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 2. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

254. Which one is the only hill station located in Assam?

Answer: Haflong
A
Jatinga
B
Umrangso
C
Haflong
D
Amreng
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Haflong. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

255. Sankardeva met his spiritual successor Madhavdev for the first time in?

Answer: Dhuwahat
A
Bordowa
B
Dhuwahat
C
Patbausi
D
Sunpora
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Dhuwahat. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

256. The main deity of the Rabhas is called?

Answer: Rishi
A
Vasukra
B
Aditi
C
Atri
D
Rishi
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Rishi. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

257. “Priyotomar Sithi” the first sonnet in Assamese literature, was composed by?

Answer: Hemchandra Goswami
A
Lakhsminath Bezbaruah
B
Gunabhiram baruah
C
Hemchandra Goswami
D
Lambodar Bora
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Hemchandra Goswami. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

258. How many Agroclimatic zones are there in Assam?

Answer: 6
A
4
B
5
C
6
D
7
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 6. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

259. “Assam Province” was separated from Bengal in which of the following years?

Answer: 1884
A
1860
B
1870
C
1876
D
1884
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is 1884. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

260. The “Assam Rifles” comes under which ministry?

Answer: Ministry of Home Affairs
A
Chief minister of Assam
B
Ministry of defence
C
Ministry of Home Affairs
D
PMO
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Ministry of Home Affairs. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam History ▾