Assam History

Assam History

Total 1156 questions

PDF

221. Who was the last king of “Ahom kingdom”?

Answer: Purandar Singha
A
Purandar Singha
B
Rudra Singha
C
Rajeswar Singha
D
Gadadhar Singha
Detailed Explanation
Hide
Purandar Singha was the last Ahom king. The Ahom monarchy ended during the political upheavals of the early nineteenth century after Burmese intervention and British consolidation.

222. Which Ahom king is known as “Lora Roja”?

Answer: Ratnadhaj Singha
A
Ramdhaj singha
B
Chakradhaj singha
C
Jayadhaj singha
D
Ratnadhaj Singha
Detailed Explanation
Hide
Ratnadhaj Singha is the Ahom ruler identified by the source with the sobriquet “Lora Roja”.

223. Who among the following was the Lieutenant Governor of East Bengal & Assam during the Partition of Bengal?

Answer: Sir Joseph Bamflyde fuller
A
Sir Nicholas Dodd Beatson-Bell
B
Sir Joseph Bamflyde fuller
C
Charles Stuart Bayley
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Sir Joseph Bamflyde fuller is the official identified in the source in connection with the Lieutenant-Governorship of Eastern Bengal and Assam after the 1905 Partition of Bengal.

224. What was the permanent capital of the Chutiya kingdom?

Answer: Saditya
A
Maibong
B
Saditya
C
Dimapur
D
Rangpur
Detailed Explanation
Hide
Saditya is the permanent capital identified by the source for the medieval Chutiya kingdom.

225. Which king conducted the first organised population census in Assam?

Answer: Suhungmung
A
Sukhampha
B
Sukapha
C
Suhungmung
D
Rudra Singha
Detailed Explanation
Hide
Suhungmung is credited by the source with conducting the first organised population census in Assam.

226. In Which year did the Burmese first invade Assam?

Answer: 1817
A
1826
B
1817
C
1856
D
1836
Detailed Explanation
Hide
The first Burmese invasion of Assam is placed in 1817. Further invasions followed, leading to the Treaty of Yandabo in 1826.

227. Who refused to allow Basistha Muni to Worship “Kamakhya”?

Answer: Narakasur
A
Narakasur
B
Mahiranga Danava
C
Banasur
D
Ghatakasur
Detailed Explanation
Hide
Narakasur is the mythological figure identified by the source in the Kamakhya-Basistha legend.

228. The Kachari’s are said to be the descendents of?

Answer: Ghatotkach
A
Ghatotkach
B
Bhismak
C
Bhagadutta
D
Banasur
Detailed Explanation
Hide
Ghatotkach is the legendary ancestral figure identified by the source in the Kachari tradition.

229. How many types of Tea found in Assam?

Answer: 2 types
A
1 type
B
2 types
C
3 types
D
4 types
Detailed Explanation
Hide
2 types is the number given by the source. Assam is especially famous for black tea made from the Assam variety of Camellia sinensis.

230. How many Sub-Divisons are there in Assam?

Answer: 78
A
78
B
82
C
86
D
90
Detailed Explanation
Hide
78 is the number of sub-divisions given by the source for Assam; administrative counts can change after reorganisation.

231. Which one of the following was the first Political Association of Assam?

Answer: The Sarbajanik Sabha
A
The Assam Association
B
Assan Satra sanmilan
C
Gyan Pradayi sabha
D
The Sarbajanik Sabha
Detailed Explanation
Hide
The Sarbajanik Sabha is identified by the source as the first political association of Assam.

232. The first Assamese short story collection “Surabhi” was written by?

Answer: Laxminath Bezbaruah
A
Padmanath Gohain Baruah
B
Jatindranath Duwara
C
Rajanikanta Bordoloi
D
Laxminath Bezbaruah
Detailed Explanation
Hide
Laxminath Bezbaruah wrote “Surabhi”, identified by the source as the first Assamese short-story collection.

233. “Gandikota valley” also known as the “Grand Canyon” of India, is located in which state?

Answer: Andhra pradesh
A
Kerala
B
Karnataka
C
Andhra pradesh
D
Odisha
Detailed Explanation
Hide
Andhra pradesh is the state containing Gandikota Valley, the gorge popularly called the Grand Canyon of India.

234. Who was the first Kachari king at Khaspur, Cachar?

Answer: Harichandra II
A
Harichandra II
B
Nirbhay Narayan
C
Krishnachandra Narayan
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
Harichandra II is identified by the source as the first Kachari ruler at Khaspur in Cachar.

235. Who was the first “British Commissioner” of Assam?

Answer: David Scott
A
John Howard
B
David Scott
C
William Cooke
D
Daid Lyne
Detailed Explanation
Hide
David Scott was the first British Commissioner of Assam in the post-Yandabo administrative arrangement.

236. Which was the first Assamese Modern Play?

Answer: Ram Navami
A
Dharma Pustak
B
Bhanumoti
C
Harichandra Upakhyan
D
Ram Navami
Detailed Explanation
Hide
Ram Navami is identified by the source as the first modern Assamese play.

237. “History of Assam Rifles” was written by?

Answer: L.W Shakespeare
A
A.V Smith
B
Vishnu Ram Medhi
C
L.W Shakespeare
D
None of these
Detailed Explanation
Hide
L.W Shakespeare is identified by the source as the author of “History of Assam Rifles”.

238. Who was the first “Election Commissioner” of Assam?

Answer: Harishankar Brahma
A
Ranjan Gogoi
B
Harishankar Brahma
C
Sukumar Sen
D
N.V Ramana
Detailed Explanation
Hide
Harishankar Brahma is the official identified by the source as Assam’s first Election Commissioner.

239. When was the first “Panchayat Election” held in Assam?

Answer: 1996
A
1994
B
1995
C
1996
D
1997
Detailed Explanation
Hide
1996 is the year identified by the source for Assam’s first Panchayat election.

240. Which of the following Ahom king is known as “Burha Roja”?

Answer: Pratap singha
A
Gadadhar Singha
B
Siva singha
C
Pratap singha
D
Rudra singha
Detailed Explanation
Hide
Pratap singha is the Ahom king identified by the source with the title “Burha Roja”.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Assam History ▾