Indian Geography

Indian Geography

Total 355 questions

PDF

241. The tropic of cancer passes through how many states in India?

Answer: 8
A
6
B
7
C
8
D
9
Detailed Explanation
Hide
The Tropic of Cancer crosses 8 Indian states: Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.

242. “Vajra Prahar” military exercise is between which two nations?

Answer: India & USA
A
India & Japan
B
India & USA
C
India & Iran
D
India & Malayaisa
Detailed Explanation
Hide
Vajra Prahar is a bilateral special-forces exercise between India and the United States.

243. “Brahmos” the supersonic cruise missile, is jointly developed by India and___?

Answer: Russia
A
Israel
B
USA
C
Japan
D
Russia
Detailed Explanation
Hide
BrahMos is a supersonic cruise missile jointly developed by India and Russia. The name combines Brahmaputra and Moskva.

244. “Zozila pass” connects?

Answer: Leh and Sri Nagar
A
Kashmir and Tibet
B
Nepal and Tibet
C
Leh and Kargil
D
Leh and Sri Nagar
Detailed Explanation
Hide
Leh and Sri Nagar is the pass connecting the Kashmir region with Ladakh. It is an important trans-Himalayan route.

245. “Kra Canal” is situated in which country?

Answer: Thailand
A
India
B
Singapoore
C
Japan
D
Thailand
Detailed Explanation
Hide
Thailand is the country containing the Kra Isthmus/Kra Canal proposal in southern Thailand.

246. Which of the following Plateau is famous for the Production of Tea?

Answer: Shillong Plateau
A
Malwa plateau
B
Western Ghat Plateau
C
North Eastern Plateau
D
Shillong Plateau
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Shillong Plateau. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

247. The “National Institute of Oceanography” headquartered in?

Answer: Goa
A
Mumbai
B
Kochi
C
Goa
D
Kolkata
Detailed Explanation
Hide
Goa is the headquarters of the National Institute of Oceanography, a CSIR research institute.

248. Which plateau is called “Roor of India”?

Answer: Chotanagpur plateau
A
Chotanagpur plateau
B
Malwa plateau
C
Deccan plateau
D
Dharwar plateau
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Chotanagpur plateau. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

249. “Hawa mahal” is located in which city?

Answer: Jaipur
A
Jaipur
B
Udaipur
C
Kota
D
Bharatpur
Detailed Explanation
Hide
Jaipur is the city where Hawa Mahal was built in 1799 by Maharaja Sawai Pratap Singh.

250. Which river is called “Ganges of South India”?

Answer: Kaveri
A
Kaveri
B
Godavari
C
Krishna
D
Narmada
Detailed Explanation
Hide
Kaveri is popularly called the “Ganges of South India” in the source.

251. First meeting of “Constituent Assemnly” was held in which city?

Answer: Bombay
A
Bombay
B
Madras
C
Lahore
D
Kolkata
Detailed Explanation
Hide
The first meeting of the Constituent Assembly was held in New Delhi on 9 December 1946; Sachchidananda Sinha was temporary chairman.

252. Who founded the famous city “Amritsar”?

Answer: Guru ramdas
A
Guru Nanak
B
Guru Govind Singh
C
Ranjit Singh
D
Guru ramdas
Detailed Explanation
Hide
Guru ramdas founded Amritsar; Guru Ram Das established the settlement around the sacred pool in the late sixteenth century.

253. What is the “Rigvedic” name of river Ravi?

Answer: Parushni
A
Vitasa
B
Asikini
C
Shutudri
D
Parushni
Detailed Explanation
Hide
Parushni is the Rigvedic name of the Ravi River. The Ravi is one of the five rivers of the Punjab region.

254. Name the holy city recognized as the birthplace of the first and fourth jain Tirthankaras?

Answer: Ayodha
A
Gaya
B
Varanasi
C
Ayodha
D
Dwarka
Detailed Explanation
Hide
Ayodha is identified in the source as the holy city associated with the birthplaces of the first and fourth Jain Tirthankaras.

255. The famous “Surajkund Mela” an annual fair held in which city of India?

Answer: Faridabad
A
Jaipur
B
Faridabad
C
Ayodha
D
Prayagraj
Detailed Explanation
Hide
Faridabad hosts the annual Surajkund International Crafts Mela.

256. The easternmost peak of Himalayas is?

Answer: Namcha Barwa
A
Kanchenjunga
B
Mount everest
C
Namcha Barwa
D
Annapurna
Detailed Explanation
Hide
Namcha Barwa is the easternmost major peak identified in the source; Namcha Barwa stands in the eastern Himalaya near the great bend of the Brahmaputra.

257. Which of the following river makes boundary between “Asaam” and “Tripura”?

Answer: Longai river
A
Brahmaputra
B
Sonai river
C
Jiri river
D
Longai river
Detailed Explanation
Hide
Longai river is the river identified by the source as forming part of the Assam–Tripura boundary.

258. “Suryadhar” lake is situated in which city?

Answer: Dehradun
A
Jaipur
B
Manali
C
Dehradun
D
Kochi
Detailed Explanation
Hide
The correct answer is Dehradun. This is the key factual association tested by the question and should be remembered with the subject named in the question.

259. The first metro line was established in which city?

Answer: Kolkata
A
Delhi
B
Kolkata
C
Mumbai
D
Chennai
Detailed Explanation
Hide
Kolkata had India’s first metro railway; Kolkata Metro began operations in the 1984.

260. Which river is known as “Kameng” in Arunachal Pradesh?

Answer: Jia Bharali
A
Jia Bharali
B
Brahmaputra
C
Kapili
D
Dhansiri
Detailed Explanation
Hide
Jia Bharali is the name used in Arunachal Pradesh for the Jia Bharali River.

Quick Summary

0 Correct
0 Incorrect
0% Accuracy
0 Attempt
20 Total

Indian Geography ▾